Комплексът от резервати в централна Амазония

01.11.2013
Комплексът от резервати в централна Амазония

На територията на Бразилия се намира най-големият комплекс от защитени територии в целия басейн на Амазонка, който заема площ от около шест милиона хектара. В дълбоките и мътни води на най-пълноводната река в света се таи голямо рибно богатство. Тук могат да се срещнат разноцветни делфини и всякакви по размер риби.

Реката е дом на най-голямата популация от електрически риби в света, а бреговете й са покрити с толкова буйна растителност, че човек едва може да премине през нея. Заради своята значимост като екостистема и огромното разнообразие на флора и фауна защитените територии в Бразилия са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство под името Комплексът от резервати в централна Амазония (Central Amazon Conservation Complex).

Река Амазонка има около 15 000 притока, с които отводнява район с площта на Австралия. Достатъчно дълбока е за да могат по нея да минават океански лайнери, пътуващи от Атлантическия океан чак до Икитос в Перу. През по-голямата й отсечка реката е толкова широка, че не могат да се видят бреговете й.

Най-могъщата речна система в света е дом на каймани, морски крави, водни костенурки и сладководни делфини. Сред защитените видове, които можете да срещнете тук са черния кайман, два вида речни делфини, пирарукото и амазонската морска крава. Особено ценена от природолюбителите е намиращата се тук най-голяма в света популация от електрически риби.

От влечугите, обитаващи долината на река Амазонка, най-впечатляваща безспорно е анакондата. Тази змия може да убие и изяде дори такива големи животни като кайманите. Достига дължина от 10 м. и тегло до 225 кг. Без съмнение е най-страшният обитател в защитените територии на Бразилия.

Няма друга змия в света, която да е по-тежка и по-голяма от Амазонската анаконда. Голяма част от малките живородени змийчета става жертва на кайманите, но тези които успяват да оцелеят и достигнат своята зрелост, с лекота могат да погълнат цял кайман, дълъг над 2 метра и после в продължение на седмици да не търсят друга прехрана.

централна Амазония

Растителният свят също е впечатляващ. Повечето тропически гори са природни резервати, включително и Национален парк Амазония, граничещ с река Тапажос и обхващащ площ от около 10 000 кв. км. Тук богатата растителност се подхранва от топящите се снегове от Андите и целогодишно се осигурява напояването на почвата. На територията на Бразилия има горски участък, който е с размерите на Исландия и който е потопен във вода с дълбочина от 9 м. Има и постоянно наводнени части, известни като игапо.

Климатът в тропическите гори на Амазонка е горещ и влажен с температури около 35 градуса по Целзий през деня и 22 градуса през нощта. Малцина са онези, които са успели да оцелеят тук, разхождайки се по тъмно. Опасностите, които дебнат са навсякъде и човек трудно би могъл да ги избегне.

За съжаление, въпреки че териториите са защитени, обезлесяването нараства със застрашителни темпове. Ако не се вземат необходимите мерки, е напълно възможно тази джунгла, която е една трета от световните горски площи, съвсем скоро напълно да изчезне.

3.8
Общо гласували: 8
5 2
4 3
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати