Храмове на Никко

05.11.2013
Храмове на Никко

Един от културните акценти във всяко пътуване до Япония е малкият древен град Никко, разположен в област Точиги. Според древна японска поговорка "Никога не казвай кикко (красиво), преди да си видял Никко! ". И като всяка друга поговорка, и в тази се съдържа голяма доза истина.

Тук се намират множество древни храмове, сред които изпъква шинтоисткото светилище Тошогу, построено като мавзолей за основателя на шогуната Токугава, Йеясу Тошогу.

Храмовете на Никко, заедно с други светилища, пръснати из целия град и покрайнините му, са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство заради своята голяма роля, която е играл в историята на Япония и заради уникалната си архитектура.

Повечето организирани екскурзии до Никко започват от будисткия храм Риноджи със залата на трите Буди. Изяществото му ще Ви възхити, но то е само въвеждане към величието на храмовия комплекс Тошогу.

Никко

Той от векове се е превърнал в светиня за всички японци. Тук след смъртта си през 1661 г. е погребан първият шогун на Шогуната Токугава. Жители от всички краища на страната идват тук, за да се помолят и улиците на иначе малкият град се изпълват с поклонници. Най-впечатляващи според мнозина са пететажната Пагода, красиво инкрустираните порти и централната зала на храма.

Храмове на Никко, Япония

Обърнете внимание заслужава главната порта, известна като Йомеймон. Тя е сред най-впечатляващите произведения на изкуството в храмовия комплекс. Цялата е украсена с богата декорация от резбовани фигури, свързани с шинтоистката митология. Поразителни са и олтарите, най-старият от които е създаден през 17 в., когато архитектурата и изкуството в Япония са в разцвета си.

Всичките храмове и пагоди се намират в защитена територия, известна като Национален парк Никко. Задължително посетете и гората от огромни криптомерии.

Това са вечнозелени дървета с червеникава кора, които тук са засадени по времето на изграждането на храмовия комплекс. Разходката из гората определено си заслужава, защото японците са известни с уникалното подреждане на дърветата в градините си.

Ако искате да си вземете нещо за спомен от Никко, градът няма в никакъв случай да Ви разочарова. Ще се натъкнете на многобройни ателиета и шикозни магазинчета, в които се предлагат най-различни ръчно изработени предмети и различни сувенири, които се продават на доста достъпни цени.

Можете да посетите храмовете на Никко по всяко време на годината, но за предпочитане е да избягвате дъждовния сезон.

Зимите в Япония могат също да бъат доста неприятни и ако сте избрали да пътувате през този период, задължително си вземете достатъчно топли дрехи. може би най-подходящото време е през месец май, тъй като тогава тук се провеждат възстановки на погребението на Йеясу.

4.8
Общо 4 гласували
5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати