Шинтоистки храм Ицукушима

04.11.2013
Шинтоистки храм Ицукушима

Една от най-забележителните местности в Япония е остров Ицукушима, известен и като Мияджима. Намира се в близост до разпръснатите острови на Хирошима и е сред най-посещаваните места в Страната на изгряващото слънце. Това се дължи на прекрасната комбинация от планини и морски бряг, които придават неописуемо спокойствие на пейзажа.

Най-голямото богатство на острова се крие обаче не в незабравимите гледки, а в красотата на един световноизвестен комплекс, който заради значимостта си е включен в списъкана световното наследство под името Шинтоистки храм Ицукушима(Itsukushima Shrine).

Шинтоистки храм Ицукушима е едно от най-важните светилища в японската история и религия. В продължение на векове древните японци са считали това място за свещено. Посветено е на трите дъщери на Сусаноо, бог на слънцето и морето, който според преданията някога е живял тук. Това е причината от незапомнени времена до края на 17-ти век на острова да не са допускани други хора.

За да се запази мястото чисто и неопетнено са забранени раждането и смъртта, което се спазва и до днес. Бременните жени, възрастните хора и тези, които страдат от неизлечими болести, са изпращани на друго място и не им е позволено да останат в домовете си. В продължение на векове никой чужденец не е стъпвал на острова и той остава тайна за европейците.

Безспорно най-голямата забележителност на острова е шинтоисткия храм, който датира от 1168 г. Той е най-голямото бижу, което краси центъра на пристанището. Гледан отдалеч, неговите червени порти изпъкват сред тучните зелени ливади и изглежда сякаш целият храм се носи из дълбокото синьо море. Тази невероятна гледка, заедно с островите Мацушима и ивицата на Аманохадишите, е част от т.нар. Три изгледа от Япония на Хаяши Гахо.

Шинтоистки храм Ицукушима

Въпреки че историята на Шинтоистки храм Ицукушима започва едва през 6 в., видът, в който се вижда днес, е от 12 в. През вековете на няколко пъти е бил разрушаван, което налага през 16 в. да бъде напълно възстановен.

Спазван е изцяло модела от 1168 г. и за да има храмът автентичен вид са използвани дори спомените на местните хора. По време на реконструкцията на храмовия комплекс е построена и сцена за традиционната форма на японския театър, известна като но.

Този вид театър се заражда още през 15 в. и неговата основна характеристика е бавното движение на облечени в пищни костюми актьори, които пеят на фона на семпли декори. Дори в наши дни на сцената, предназначена за но, се разиграват известните митове на шинтоистката вяра, които предизвикват голям интерес от страна на чужденците.

Днес Храмът на Ицукушима е посещаван както от японци, така и от хора от цял свят. Човек идва на това място, когато иска да се откъсне от шума в големите и малките градове, от проблемите в работата си и в ежедневния бит. В този смисъл храмът Ицкушима не е просто религиозен обект.

Тук посетителите идват, за да свържат своята духовна страна с природата, без значение каква религия изповядват. Заобиколени от спокойната красота на острова, гостите на Ицукушима се разтоварват, обогатяват се и се чувстват смирени, задоволили всички свои сетива.

3.7
Общо 3 гласували
5 1
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати