Културата Чако

05.11.2013
Култура Чако

В югозападните части на САЩ се намира каньонът Чако, в който още преди хилядолетия са се заселили индиански племена, които се изхранвали предимно с лов.

Това са всъщност предците на индианците анасази, които са създали уникална култура. От тях са се запазили множество постройки, свидетелстващи за един добре развит свят, който е известен като културата Чако (Chaco Culture).

Местността Чако се разпростира на териториите на Юта, Колорадо, Ню Мексико и Аризона. Още преди около 2000 години тя била обитавана от индианци, които около 3- 5 в. били известни с умението си да плетат красиви кошници, вплитайки треви, кора от различни дървета и влакна от агаве.

Водели номадски начин на живот, но около 7 в. започнали да изграждат свои домове от камък и суров кирпич, известни като пуеблоси. Те представлявали нещо като малки селища, тъй като в една жилищна сграда могли да се поберат повече от сто души.

От този период са се съхранили и множество каменни мелници, в които се е обработвала царевицата. Познавали са вече и грънчарството, за което свидетелстват многото открити съдове, повечето от които бели на цвят с черни рисунки по тях.

Само два века по-късно възниква и Пуебло Бонито, религиозният и търговски център на индианците анасази. Постройката била огромна и по времето, когато Пуебло Бонито е бил в разцвета си, в него са живеели около 5000 души. Освен че служел като място за живеене, тук се извършвали и разнообразни религиозни ритуали.

Установено е, че индианците са познавали посоките на света, защото са строили къщите си покрай линията запад-изток или север- юг. Прозорците и нишите в сградите пък са ориентирани според положението на Слънцето.

Култура Чако, САЩ

Особен интерес за учените представлявала скалата Фая де Буте, на която има издълбани две спирали, а пред нея са били поставени три каменни плочи.

След многобройни проучвания става ясно, че по време на лятното слънцестоене точно в 11 часа върху голямата спирала пада лъч светлина, а по време на есенното равноденствие освен върху голямата спирала пада слънчев лъч и върху по-малката.

Според много изследователи първите индианци, които дошли тук, били канибали. Предположеният идват от факта, че на мястото са намерени множество човешки кости, които не са подредени по начин, характерен за погребалните храмове.

Били разположени най-вече на купчини, пръснати из целия регион. Като се вземе предвид факта, че по това време в Мексико канибализмът отдавна бил познат, много учени са на мнение, че той е бил практикуван и в каньона Чако.

Не е ясно защо, но през 12 в. културата на анасазите започва да упада. Те напускат своите жилища и започват да търсят други територии, на окоито да се заселят.

От тях днес са останали запазени единствено многобрйните пуеблоси, свидетелстващи за индианската цивилизация Пуебло, а учените продължават все още да търсят отговори на много въпроси, свързани с културата Чако.

Можете да посетите каньона Чако по всяко време на годината, но е добре да избягвате студените зимни месеци. Част от неговата територия е включена в рамките на Национален исторически парк Културата Чако.

4.5
Общо 4 гласували
5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати