Монтичело

25.11.2013
Дом Монтичело

В американския щат Вирджиния, в близост до Шарлотсвил, се намира най-знаменитият исторически американски дом. Той е изцяло дело на Томас Джеферсън, главен автор на Декларацията за независимостта и се казва Монтичело (Monticello). В превод името му означава "малка планина" и заради значимостта си е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Строежът на Монтичело започва през 1769 г., когато Томас Джеферсън, държавник, визионер и писател, е едва на 26 години. След 20 години той постига своята мечтана цел и се ражда домът Монтичело, за който по-късно казва "Никъде другаде не се чувствам толкова щастлив". Мнозина сравняват Монтичело като автобиография на президента, който и до днес е единственият американски президент-архитект.

Джеферсън наблюдава всеки етап от развитието на неговия обичан Монтичело - дом, който наистина отразява личността на брилянтния му създател. Освен забележителната му архитектура Джеферсън се занимава и с интериора му, в който изпъкват множество иновативни предмети, сред които се отличават автоматизираните врати и механичната машина за преписване на документи.

Тук мъдрецът от Монтичело е прекарал последните 17 години от живота си, приемал е много гости и е провеждал обширна кореспонденция – повече от хиляда писма на месец – с много американски и европейски политици, учени и общественици.

Монтичело е на три етажа, екстериорът му е решен в цвят бордо, а самата архитектура е изцяло в паладиански стил. Конструкцията, както и цветове на сградата са силно повлияни от френската архитектура, с която Джеферсън се запознава през периода 1785- 1789 г. когато е посланик във Франция. Стаите в дома му са трийсет и три, но за съжаление само единадесет от тях са отворени за обществеността.

През 1987 г. имението Монтичело заедно с Вирджинския университет, който също е дело на Джеферсън, са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Самият град Шарлътсвил се гордее с факта, че от осем американски президенти родом от Вирджиния, двама от тях са от Шарлотсвил - Томас Джеферсън и Джеймс Монро.

В околностите на Монтичело има множество овощни и цветни градини, предоставящи прекрасни гледки. Джеферсън е отглеждал и няколко вида грах и в началото на 19 в. засажда един от най-ранните масиви европейски лози в Америка.

Не е случаен фактът, че на лицевата и обратната страна на американската монета от пет цента е изобразен портретът на Джеферсън и неговият любим имот, Монтичело, който от 1926 г. е мемориален музей и национален храм на САЩ.

Можете да посетите Монтичело по всяко време на годината, но със сигурност е най-добре да се озовете тук на 4 юли, когато се чества Денята на независимостта. По стечение на обстоятелствата тогава се отбелязва и смъртта на Томас Джеферсън, защото той умира на същата дата, точно петдесет години след като е подписана Декларацията за независимостта.

Погребан е в Монтичело и по негово изрично настояване на надгробната му плоча е написано единствено: "Тук е погребан Томас Джеферсън - автор на Американската Декларация за независимостта и на Закона на Вирджиния за религиозна свобода и баща на Университета на Вирджиния".

4.5
Общо 4 гласували
5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати