Сочимилко

23.11.2013
Сочимилко

Мексико Сити, столицата на Мексико, е една от най-интересните дестинации в Америка. Причина за това е не толкова уникалната природа, която я заобикаля, заведенията, в които се сервира истинска текила, богатството на вкусове на кухнята ѝ или великолепните ѝ площади.

Въпреки че това е най-важното икономичесо средище, политическия и културен център на страната, повечето туристи са привлечени към нея заради древната ѝ и разнообразна история.

Старомексиканската високоразвита култура е известна по цял вят. Тук са живели олмеки, теотихуакани, маи, цапотеки, микстеки, толтеки, ацтеки и много други народи, постигнали високо равнище на разитие. Въпреки унищожителното земетресение през 1985 г. със сила 8, 1 по Рихтер и приравняването на големи части от Мексико Сити със земята, са успели да се съхранят и много свидетелства за древната история на града.

Особено впечатление правят плаващите градини Сочимилко (Xochimilco), изградени преди векове от ацтеките като напоителни канали. Заради своята значимост те са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Сочимилко е квартал на Мексико Сити, разположен в южната част на града. Около 1325 г. тук идват ацтеките, които на територията на днешната столица основават своя, която е известна като Теночтитлан. Те се настаняват на няколко острова в езерото Текскоко, превръщайки своя град в един от най-големите и богатите за своето време.

За сравнение през 1500 година жителите на Теночтитлан са били в пъти повече от тези в Лондон, столицата на такава велика сила като Великобритания. Малко преди пристигането на испанските конкистадори тук са живеели около 200 000 души и градът е бил един от най-богатите и добре развитите в Америка.

По това време са изградени плаващите градини, наричани "чинампи". Отделени са една от друга с канали и са направени от плетове и напластена кал.

Сочимилко, Мексико

По този начин обработваемата земя на ацтеките се е увеличила и селскостопанската продукция нарастнала. С това уникално съоръжение водите на езерото са успявали да осигурят необходимата влага за отглежданите култури.

Широката система от канали има дължина от 170 км., осигурявайки евтин и екологично чист начин за отглеждането на зеленчуци и плодове. Дори и в наши дни, благодарение на уникалната система за земеделие, разработена от ацтеките, на много места по света на такива плаващи градини се отглеждат бамя, тикви, листни зеленчуци, лук и патладжан.

Днес Сочимилко е една от най-големите атракции в Мексико Сити. В превод името му означава "Цветното място", но много често е наричан и Мексиканската Венеция.

Безспорно това е най-живописният район на столицата със своите многобройни лодки, оцветени във всички цветове на дъгата. Всеки ден те превозват множество жители и гости на града, грижейки се за доброто им настроение.

На тях се сервират напитки и храна и се организират различни маршрути, повечето стигащи до Острова на куклите. Музикантите мариачи изпълняват едни от най-популярните песни, сред които и "Besame Mucho" и " Gvantanamera, превръщайки деня Ви в незабравим спомен.

4.3
Общо 3 гласували
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати