Шочикалко

04.12.2013
Шочикалко

Като туристическа дестинация Мексико е известна със своята старинна история, връщаща ни назад във времето на далечните предколумбови култури. Това е страна на контрасти и културна многоликост. Още от 5000 г. пр. Хр. до появата на испанските конкистадори плодородната мексиканска земя е приютявала безброй индиански племена.

Всяко едно от тях е достигнало много високо ниво на развитие, но ацтеките и маите безспорно изпъкват със своя културен бласък и величие. В западната част на щат Морелос се намира един изключителен пример за укрепен политически, религиозен, културен и търговски център, построен от ацтеките. Това е археологическия обект Шочикалко, в който ясно личи сливането на културни елементи от различни части на Мезоамерика.

Особено е влиянието на културата на толтеките, които от своя страна са доразвили наследеното от маите. Заради своята значимост Шочикалко е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство под името Archaeological Monuments Zone of Xochicalco и въпреки че археологическите разкопки продължават и до днес, той може да бъде посетен от всички, желаещи да се запознаят с древните цивилизации на предколумбовите народи.

Шочикалко е образуван малко след като великите градове - държави като Теотиуакан, Монт Албан, Тикал и Паленке са разрушени или изоставени. През периода 650 г.-900 г. той се превръща в един от най-внушителните церемониални центрове на ацтеките. Това, което е останало от него, ни служи като доказателство за някогашното величие на тази цивилизация. Въпреки че не са толкова творчески ориентирани като маите, те са издигнали няколко монументални здания. Намерените останки от тях в Шочикалко са пример за интензивната трансформация на културите в района в следствие на разрушаването на по-ранните политически формации.

Градът е бил разположен върху хълм, заобиколен от величествена долина. В превод от езика на ацтеките Шочикалко означава Дом на цветята. Въпреки миролюбиовото звучене на името, ацтеките в никакъв случай не са били миролюбив народ. Известни са с военната си сила, която се опитват да наложат навред. Неразделна част от техните ритуали е и човешкото жертвоприношение. И не само. Този народ практикувал и канибализъм, който се налагал най-вече от протеиновата недостатъчност, която изпитвали заради хранителните си навици.

Археологически монументи в Шочикалко

При намерените руини на древния град Шочикалко са намерени необичаен брой къгли жертвеници, на които ацтеките се отдавали на кървави религиозни ритуали. Според техните вярвания жреците поднасяли в дар на боговете човешки сърца. По този начин омилостивявали боговете и се надявали за добра реколта, благоденствие и дълголетие. Човешкото месо се разпределяло между жреците, които според преданията трябвало да го изядат, за да придобият магически сили.

Хората, населявали Шочикалко, почитали Пернатия Змей, известен като Кецалкоатъл. Преданието гласи, че Кецалкоатъл е създал света на ацтеките и за да не умрат хората от глад им е дал царевицата, която и днес е най-отглежданата култура в Мексико.

Можете да посетите Хочикалко по всяко време на годината, но за предпочитане е да изберете месеците от май до октомври. От руините на някогашния величествен град лесно ще можете да си представите как са изглеждали къщите на жителите му, ще видите храма на Пернатата змия, терасовидни пирамиди, жертвеници, както и три игрища за игра на топка, която е практикувана в продължение на хилядолетия в Мезоамерика.

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати