Ланс о Медоус

01.12.2013
Ланс о Медоус

Въпреки че се счита, че Америка е "официално" открита от Христофор Колумб, това съвсем не е вярно. Името на Северна Америка е неизменно свързано с въпросите и догадките за викингската страна Винланд. Само допреди един век имаше само догадки относно кои са били първооткривателите на Новия свят и според мнозина учени и изследователи това са били викингите. Доказателства за това твърдение не е имало. Уповавали се единствено на сагите за този смел северен народ.

През 60-те години на миналия век обаче, в северните части на Канада, на остров Нюфаундленд, е открито цяло викингско селище, което неопровержимо доказва, че викингите са първите европейци, открили Америка. Името на това селище е известно като Ланс о Медоус (L’Anse aux Meadows National Historic Site) и днес е най-голямата гордост на Канада.

Често тази американска държава е набедена, че няма никаква история, но се оказва, че още преди цяло хилядолетие с нея са свързани важни събития, в които се споменава името на известния викингски мореплавател, Лейф Ериксон, син на Ерик Червенокосия. Заради своята значимост обекта Ланс о Медоус е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Според сагите за викингите, след като Гренландия е станала прекалено населена и обработваемите площи намалели, храбрите мореплаватели решили да търсят нови територии за своя народ. Предполага се, че истинският откривател на Северна Америка е синът на Ейрик Червенокосия, Лейф. След разговор с неговия братовчед Биярни, който веднъж бил стигнал до северните части на днешна Канада, но не се престрашил да я разгледа, Лейф Ериксон решил да намери тази нова земя, за да успее да спаси народа си.

След щателна подготовка към новите земи тръгнала експедиция от 34-ма гренландци и един немец. Те наистина достигнали земята, за която говорел Биярни. Лейф решил да я кръсти "Земята на валчестите камъни" (Хелуланд), защото теренът бил целият от камъни, които се простирали чак до ледниците в далечината. Според сагите по-късно те достигат и остров Нюфаундленд, на който откриват лози с грозде. Заради особеностите на тази нова земя Лейф я нарекъл "Страна на гроздето", което в превод е Винланд.

Църква Ланс о Медоус

Викингите искали да се установят тук, но местните жители, предци на индианските племена беотук и микмак, не искали да делят териториите си. Накрая, при поредното плаване до Нюдаундленд, братът на Лейф - Торвалд, бил убит от местните жители. Това всъщност са ескимосите, които в гренландските саги са наричани "скрелинги", което е презрително прозвище, означаващо "хилави" или "слаби".

Доказателствата за достоверността на исландските и гренландските саги са открити иименно тук, в Ланс о Медоус. През 1960 г. норвежки археолози, водени от Х. Ингстад, откриват останки от постройки, характерни за епохата на викингите. Пред очите им се разкрива цяло селище, което е разполагало дори и с ковачница. В нея са се изработвали говздеи от блатно желязо. Радиоактивния анализ на овъглените останки дава резултат, че селището датира от 860 -1060 г. Днес се знае, че това е основаното от Лейф Ериксон селище Лейфбудир и че Винланд е обхващала всички брегове около залива Сейнт Лорънс.

Ланс о Медоус със своите торфени къщи се е превърнало още преди десетилетия в една от най-големите атракции на Нюфаундленд. Този уникален обект на викингската култура е не просто селище, а истинска изследователска база, от която тепърва ще научим подробности относно суровия живот, който са водели тези северни мореплаватели.

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати