Скалните вкаменелости на Джогинс

12.12.2013
Скалните вкаменелости на Джогинс

Разнообразна и уникална, Канада е предпочитана дестинация за много международни пътешественици. Източните ѝ части се разпростират над забележителни и оценявани от цял свят пейзажи. Особено популярна е Нова Скотия, защото тук се срещат четири различни географски гледки: скалистия Атлантически бряг, равната Анаполийска долина, безветрената Нортъмбърлендска шир и величествените възвишения на остров Кейп Бретон.

Именно тук, по бреговете на Нова Скотия, се намира един уникален обект, който заради значимостта си е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Това са скалните вкаменелости на Джогинс (Joggins Fossil Cliffs), известни като "ерата на каменните въглища на Галапагос" заради изкопаемите от каменовъгления период, датиращи от преди 354- 290 милиона години. Те покриват площ от почти 700 хектара и по своята същност са палеонтологически обект, който и до днес не престава да интригува учените. Сред познатите изкопаеми са класифицирани 96 биологични рода, 148 вида вкаменелости и 20 групи отпечатъци, представящи основните етапи в историята на Земята.

Днес Скалните вкаменелости на Джогинс се считат за защитена зона, защото представляват изключителен пример за периода карбон, от който можем да черпим информация за историята на планетата. Съдържа най-богатата колекция от вкаменелости от този период, открити досега по целия свят.

Могат да се видят голям брой останки от фауната през карбона, включително и тропически дървета, сред които са живели древните животни. Каменистият терен, простиращ се на около 15 км. по брега, съдържа три екологични периода: залив- устие, равнинни тропически гори и лесно запалима гориста наносна равнина със сладководни басейни. Това е уникално място, което е мълчалив свидетел на еволюцията на планетата.

Тази област се намира в залива Фънди, където разликата между прилива и отлива е повече от 15 метра. Този процес води до ерозия на скалите и до появата на нови вкаменелости. Растителните фосили показват, че флората в заливните равнини на брега и плитчините е много различна, зависейки от вида на почвата. Над ливадите са преобладавали високите гори, а по-сухите области на торфените блата са били обрасли с мъхове.

За разлика от тях, по блатистите брегове на наводнените реките са могли да оцеляват само ниските папрати. По бреговете, както и в краищата на блатата, се образувало подходящо местообитание за първите сухоземни охлюви. В стволовете на 30 дървесни растения от периода карбон, извлечени от въглищните пластове в Джогинс, са намерени повече от 190 фосилизирани скелети на малки земноводни и влечуги.

Версиите защо те са намерени там са най-разнообразни. Според някои учени те са попаднали във вътрешността на кухите дънери случайно и не са могли да излезнат, докато според други това е било тяхното убежище от пожарите, опостушили блатото, което някога се е намирало тук.

Можете да посетите Нова Скотия и този уникален обект по всяко време на годината, за със сигурност за разходки ще е най-приятно времето през летните месеци. Заради разберете значимостта му за цялото научно общество е добре да си наемете гид, който да Ви разведе из района и да Ви обясни детайлно защо този обект е включен в списъка за световното наследство.

4
Общо гласували: 2
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати