Дуга, Тунис (Dougga)

22.05.2010
Дуга, Тунис (Dougga)

Дуга (Dougga) е поредното населено място в Тунис, съхранило безценни римски старини. Уникалният археологически обект се намира в северната част на африканската страна, като от столицата Тунис разстоянието до тук е около 110 км, в югозападна посока. От град Кеф Дуга е на разстояние 72 км. на изток, а от селището Тебурсук го делят едва 8 км.

Склонът, на която е построен града е северно ориентиран, а на изток граничи с хълма, известен като Кеф Дуга. Най-лесно дотук може да се стигне откъм Нувел Дуга. Допълнително се организират туристически екскурзии от Тунис или Ле Кеф, по време на които това историческо селище може да се посети в рамките на един ден.

Според мнозина това е най-интересното място в цял Тунис. В миналото Дуга е бил голям и процъфтяващ град под ръководството на могъщия нумидийски цар Масаниса (Masinissa).

Според археолозите тази месност е населена още от 6 век пр.н.е. През 2 в. пр.н.е. това е селище на нумидийски владетели, а в последствие след римското нахлуване Дуга придобива статут на местни град (CIVITAS). Създаването на картагенска колония по време на царуването на Август слага окончателен институционален статут на града.

Дуга, Тунис (Dougga)

От древността тук са успели да се съхранят 12 римски храма, 3 обществени бани, 2 възстановени театъра, храм на нимфите, няколко некропола и мавзолея, както и доста резервоара за вода и чешми. Освен тях в отлично състояние са се запазили пазарен площад и цирк.

Една от атрактивните забележителности в Дуга е Картагенската кула от 2 в. пр. Хр. Тя е разположена в южната част на крепостта и достига значителните 21 метра височина. Кулата е изградена на три нива. Най-горната част завършва с покрив, напомнящ пирамида, на който са гравирани 4 харпии. Средната част е богато украсена с конници, а най-долната – с берелефи на квадриги. Трите нива са свързани едно с друго от красиви стълбища с декоративни йонийски колони.

Особено атрактивен е Капитолият на града, който е със затворен от колонада вътрешен двор. Построен е през 166-167 г., а в него се издига впечатляваща 6-метрова сграда на Юпитер и две по-малки скулптури на Юнона и Минерва. До тях се стига по красиви стълби, извити надясно.

Дуга, Тунис (Dougga)

Древноримското селище в Дуга дава възможност в максимална степен да се разбере как точно е изглеждал един типичен голям град по онова време. Заради тези уникални археологически паметници Дуга е обявен за паметник на световното историческо наследство от Юнеско.

4.5
Общо 4 гласували
5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати