Храмът Боробудур в Индонезия

13.02.2011
Borobudur

Храмът Боробудур (Borobudur) в Индонезия e един от най-величествените архитектурни паметници в света.

Разположен в равнината Кеду в Централна Ява, светилището представлява будистки храм, който днес е обявен за паметник на световното историческо наследство от Юнеско. Със своите 60 000 куб. м религиозният дворец представлява един от малкото храмове от онази епоха, които са успели да запазят първоначалния си вид.

Построен е през 8 в., а за архитект на този храм се смята Гунадхарма, въпреки че няма писмени данни, които да потвърждават това.

Преди около 1000 г. паметникът е бил изоставен и забравен, бил е покрит с пепел, изхвърлена от вулкана Мерапи. Преоткрит бил през 1814 г. Храмът Боробудур завършва с една голяма камбановидна будистка ступа, наричана Светинята на лотоса. Шпилът й е златен. Около нея на кръглите тераси има още 72 по-малки ступи. Цялата пирамида е укрепена с каменна стена наречена "Скритото стъпало", която служи като подпора и е висока 1, 5 м. Смята се, че то е било построено, когато е станало чсно, че пирамидата е застрашена от срутване.

Храмът Боробудур в Индонезия

По целия Боробудур има 504 статуи на Буда. Смята се, че е най-големият, най-старият и най-красивия будистки храм. Има форма на грамадна каменна пирамида със страна на квадратната основа 118 м. Съставена е от 9 разположени една над друга тераси, като погледната от горе представлява мандала - будистката представа за формата на света. Шест от терасите на Боробудур са квадратни и са въплъщение на материалния живот, а следващите три кръгли символизират духовното начало. Необикновеният паметник е построен през Златния век на могъщата династия Сайлендра, която е властвала едно столетие – от 750 до 850 г.

Замислен да бъде във формата на лотос, който плава по широко езеро, което в онези древни времена е заемало почти цялата местност. В подобен митичен лотус някога се родил и Буда.

Всички поклоници или посетители тук първо преминават през първото ниво на пирамидата, където може да се видят фризове, изобразяващи последиците за хората, които са се отдали на желанията си. С изкачването на останалите шест нива на храма, посетителите научават поетапно как да победят слабостите и пристрастията си.

3.9
Общо 9 гласували
5 1
4 6
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати