Баган, Индия (Bagan)

12.10.2010
Bagan

Баган (Bagan) e район, събрал в себе си стотици будистки храмове. Множеството дворцови конструкции, ступи и руини на азиатската религия тук превръщат мястото в най-големия будистки храмов комплекс в света. Разположен покрай течението на красивата река Иравади, Баган се намира в Мианмар, Индия, на около 145 км от град Мандалай. Въпреки грандиозната панорама на храмовия комплекс, той не е включен в списъка със световното историческо наследство на Юнеско заради факта, че някои от храмовете са реновирани по неустановени исторически модели.

Архитектурата на постройките в Баган оказва влияние в по-късен етап на цялостната архитектура на Мианмар. Този богат на археологически обекти район включва постройки, които са изградени още през 11 в. Повечето от тях са благодарение на кралете от Баганската династия, които до 13 в. успяват да издигнат тук стотици ступи и храмове.

Bagan Temple

Общо 2200 исторически паметника има на територията на Баган, като някои са малки и обрасли с трева. Други като централният храм Ананда са не само грандиозни по своето същество, но и са образец за много от другите сгради в по-късен етап. Ананда е построен през 1091 г. от крал Анаврахта, като стените на централната част са 53 м, а височината му е 10, 8 м. Всяка стена има врата, а шестте тераси на храма намаляват последователно.

Една от най-големите забележителности тук е може би колоната на Мязеди, която е тукашният вариант на Розетския камък. По тази колона са запазени надписи на четири езика – бирмански, пуй, пали и мон. След откриването на колоната през 1917 г. учени се амбицират да разшифроват посланията на непознатата дотогава писменост пуй. Самата колона е разположена в ступа, която носи същото име. В този храм могат да се видят още стотици надписи, антики и скулптури, които са открити при археологическите разкопки на това място.

Типичен пример за по-късния период на местната религиозна архитектура е храмът Гавдавпалин, построен от крал Нарапатиситху към 11 в. и завършен малко по-късно от сина му. От височките части на храма може да се види красивата панорама на река Иравади.

Баган

Доста атрактивен е и храмът Маха Бодхи в Баган, който представлява копие на индийският религиозен дом в Бодгая, в индийския щат Бихар. Това светилище изпъква сред останалите постройки в Баган с уникалната си архитектура, проектирана и издигната в началото на 13 в.

4.2
Общо гласували: 5
5 3
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати