Градината на Моне в Живерни

25.07.2011
Градината на Моне в Живерни

Художникът Моне е световно признат за най-големия майстор на импресионисткото изкуство, но самият той счита за свой най-голям шедьовър красиво-аранжираната си градина, части от която претворява в много свои платна. Тази изкуствено създадена от човешка ръка природна миниатюра се намира във френския град Живерни, на самото течение на река Епт. В никакъв случай няма да сгрешим, ако кажем, че имението и особено прилежащата му градина е една от най-известните в света, ако не и най-известната.

Говори се, че Моне се е влюбил в китното селце и околностите му, когато за първи път ги вижда от влака на път за Париж. В резултат на това през 1883 г. той купува имение с овощна градина, оградено с високи каменни стени. Без да губи време художникът се заема с плана си да създаде градина, която да бъде действителен образ на творческите му търсения за красота. В продължение на доста години с помощта на седем градинари той влага изключително старание и прецизност, за да създаде градината на мечтите си, която се подчинява изцяло на законите на симетрията, слънчевото отражение и перспективата.

Градината около къщата или т.н. Нормандски двор е разположена на площ от един хектар, като е разделена на невероятно разнообразни цветни лехи. Къщата е дълга и ниска, като капаците на прозорците и стъпалата са ниски. Във вътрешността й са запазени колекцията от красиви японски гравюри на Моне.

Когато човек се разхожда в градината сякаш всеки път открива едни и същи места, изглеждащи по различен начин. Тази визуална промяна се дължи на инересната и перфектно измислена зависимост между всички дървета, храсти и пътеки, които всеки път се отразяват и осветяват по неповторим начин.

Тук има и невероятно красиво езеро, в което различните цветове се отразяват и преливат. От 1980 г. имението е отворено за посещения. Днес всяка година повече от половин милион туристи посещават градината на Моне в Живерни, която е отворена за посещения от април до ноември.

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати