Помпей (Pompei)

17.07.2010
Амфитеатър Помпей

Помпей (Pompei) е уникално запазен древен римски град, който днес представлява огромен музей на открито. Това неповторимо по рода си древно селище се намира в Неаполитанския залив, в италианския регион Кампания, в подножието на вулкана Везувий. От тук Неапол (Naples) е съвсем близо - на 22 км северозападна посока. До тази югозападна част на Италия, намираща се между прословутия вулкан и морето, най-лесно се стига с влак или автобус от Соренто или Неапол, а пътят трае около 30-40 мин.

Историците са на мнение, че Помпей представлява най-големият съхранен до днес античен град. Той е бил погребан под дебел слой вулканична пепел след изригването на Везувий през 79 г. През 1 век пр.н.е. градът е част от Римската държава. С изригването на вулкана посипалата се пепел успява да съхрани абсолютно целия град.

Pompei

През 16 в. при изграждането на канализация работници откриват първите следи от античния град. След около два века обаче Помпей е напълно преоткрит, когато археологическите разкопки изваждат на бял свят древните сгради и вкаменени в различни пози тела на жителите.

Днес за туристите са отворени около 65 хектара, като повече от половината постройки са възстановени напълно. Размерите на Помпей са наистина внушителни – формата му е овална, като в състава му влизат 11 кули и 7 градски врати, защитени от укрепена стена с дължина 3120 м.

Pompei Ruins

Доказателствата за кипящият политическият и религиозният живот в Помпей са категорични. Тук може да се види храмът на Аполон, храмът на Юпитер, общинският съвет, покритият пазар, съдът. В южната част на града е известният Триъгълен форум с дорийски храм от VI в. пр.н.е. Запазени са останките от два театъра, амфитеатър за 20 000 зрители, където са се провеждали гладиаторските боеве, три обществени бани.

Доста интересни са публичните домове, с които е бил известен Помпей. Те били главното развлечение в града и като такива привличали жители от всички краища на Римската империя. Днес в т.нар. Градина на бегълците могат да се видят 17 отливки, направени от кухините, останали от телата на вкаменените жители на Помпей.

Сред тях могат да се видят дори, хора, които са застинали, докато правят любов. Безспорно една от най-големите забележителности в древния град Помпей са съхранените фрески, мозайките и рисунките по стените, които претворяват дръзки и любопитни сцени от ежедневието на някогашните обитатели на Помпей.

3.6
Общо 7 гласували
5 2
4 1
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати