Ла Скала (La Scala)

29.10.2010
La Scala

Всяко посещение на Италия няма да докрай пълно, ако не посетите миланската Ла Скала (La Scala). Този световноизвестен оперен театър, както и прилежаща катедрала, гарантират върховно преживяване, ако посетите някоя от представлянията на операта. Официалното му име е Театро алла Скала, а за да се опише вътрешният интериор едва ли думите ще стигнат. Тапицираните с червено кадифе столове, огромните красиви полилеи и плюша, който е навсякъде, задължително трябва да се видят, за да се усети уникалната обстановка, която създават.

Ла Скала е построен между 1776-1778 г. Проектът е възложен на популярния неокласически архитект Джузепе Пиермарини, който започва работа по нареждане на императрицата Мария Тирезия Австрийска. През 1776 г. Реджо Театро Дукале е опожарен, а новият театър е построен на мястото на църквата Санта Мария дела Скала, откъдето идва и самото име на прочутия театър.

Първото представление, изнесено в Ла Скала е на 3 август 1778 г. с постановка на операта на Антонио Салиери „Признателна Европа”. Удивително е как за по-малко от две години тази изящна неокласическа сграда е издигната и отворена за посещение. И до днес Италия държи първото място сред всички световни аналози на оперни театри.

Красивата Ла Скала е дълга 100 м, а ширината й е около 38 м. Първоначално в центъра на фасадата се е издигал портал, където каретите са спирали. Общият капацитет на театъра е 2200 места, като броят на ложите е 155, включително и царската, подредени в четири етажа. Седалките на партера са 678, а на първия и втория балкон има 409 места.

Белите, сребърните и златните тонове преобладават в залата на операта, като акустиката й е безупречна. Самата сцена не е много голяма. Партерът в първоначалния период не е бил оборудван за зрители, но по време на представления са поставяни столове. Тъй като за осветление на ложите са използвани свещи, седящите на партера често са се прибирали след представлението накапани с восък.

По време на Втората световна война театърът Италия е разрушен от бомбардировките и възстановен в първоначалния си вид през 1946 г. След това сградата неколкократно е реставрирана, като последното обновление започва през 2000 г. и приключва през 2004 г.

Близо 70 млн. евро струва този последен ремонт на Италия. За посетителите тук е задължително да посетят трапезарията „Санта Мария делла Грация”, където е изложена прочутата „Тайна вечеря” на Леонардо да Винчи.

4.7
Общо гласували: 3
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати