Наклонената кула в Пиза (Pisa)

02.08.2010
Пиза

Наклонената кула в Пиза (Leaning Tower in Pisa) е едно от седемте чудеса на света и една от най-популярните туристически атракции на цялата земя. Самият град Пиза се намира в централната част на Италия, в областта Тоскана. Той лежи на Лигурско море, а през него се пресичат две големи реки. Най-лесно до града се стига с влак или автобус от Флоренция. Има възможност да кацнете на местното летище с директен полет от повечето големи европейски градове.

Наклонената кула в Пиза доста прилича на по дизайна си на Вавилонската, която се описва от древногръцкия писател Херодот. По своята същност наклонената постройка представлява отстояща от катедралата, която се намира на Площада на Чудесата (Пиаца дей Мираколи).

Наклонената кула в Пиза (Pisa)

Строежът на камбанарията в Пиза на катедралата започва през август 1173 година. Пет години по-късно е завършен третият етаж и наклонът вече започва да се усеща. Следва дълъг период на прекъсване на строителството й заради войните с Флоренция. Вторият етап по изграждането започва пре 1272 г., като се добавят нови четири етажа. Те са изградени под различен ъгъл от предходните три. През 1284 г. битките с Генуа отново налагат строежът да спре. Официално камбанарията е пусната в действие през 1372 г. – близо двеста години след полагането на основите й.

По време на строежа са полагани усилия да се спре наклоняването с помоща на подсилващи конструкции. По-късно някои колони и повредени части са ремонтирани, за д аможе да се съхрани за дълго тази постройка, която още по време на изграждането си се превръща в атракция.

Наклонената кула в Пиза е на осем етажа като на върха е камбанарията. Шестте етажа са кръгли, с арки подпирани от колони. Вътрешноста е заета от вита стълба с 294 стъпала, водеща до камбаните.

Pisa

Отклонението на камбанарията е с около 5 м. и се увеличава с 1 мм. Всяка година година. През 1999 година това световно чудо е затворена за посетители, защото се реставрира. Част от слоя откъм по-високата част е премахнат, в резултат на което кулата е изправена с 13 градуса.

Днес интересът на туристите не стихва, като желаещите да се изкачат по наклонената кула в Пиза се редят на големи опашки, за да си купят билет за посещение.

4.1
Общо 7 гласували
5 3
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати