Античен град Кабиле

10.04.2010
Античен град Кабиле

На по-малко от 10 км от град Ямбол се намират останките на античния град Кабиле (Kabyle). Днес територията около селището е със статут на археологически резерват, който съдържа невероятно ценни археологически доказателства и останки от античната епоха. Обявен е за такъв през през 1965 г. Кабиле е било централно и важно населено място по онова време, което е предпоставка днес той да е сред Стоте национални туристически обекта.

Античното селище Кабиле съществува от около 2000 г. пр.н.е. и се е намирало на върха на възвишението Зайчи връх. Този тракийският царски град е разположен на плато, увенчано със скалист акропол, който в миналото е представлявал светилище-обсерватория. Платото е разположено на завоя на р. Тунджа на юг към Едирне (дн. Турция) и доминира над равнината. Градът съществува известно време и под името Dampolis/Diampolis, което значи „Град на Зевс”. Самото име Кабиле (Cabyle) най-вероятно означава „свещена дърбава на Сабо", на Сабазий, който е бил почитан бог. Това тълкуване се подкрепя от скално-изсеченото светилище на върха, функционирало през 2-1 хил. пр. н.е.

Откритата керамика от 10-6 в. пр. Хр. доказва, че селището е съществувало и през ранножелязната епоха. През всички времена Кабиле е възлов пункт на пътя от Айнос (дн. Енез) при устието на Марица (античния Хеброс) към Хемус (Стара планина) и долното течение на р. Дунав, както и на диагоналното трасе от Бизантион през Сердика (София) – Найсос (Ниш) към средното течение на р. Дунав (Фол 1982). Това местоположение предопределя съдбата на селището векове наред.

Кабиле

Археологическият материал показва, че през 5-4 в. пр. Хр. градът е поддържал важни търговски връзки с елинските градове по Егейското и Черноморското крайбрежие.

Градът Кабиле е възникнал още в предримската епоха. През 341 г. пр.н.е. градът е завладян от армията на Филип Македонски, а по късно влиза в състава на империята на Александър Македонски. За града се споменава в трудовете на 14 древни автори, като най-ранния от тях описва превземането на града от Филип Македонски.

През 3 век пр.н.е. Кабиле е част от територията управлявана от траките. Гръцкият автор Лампсак през II век описва града като хорион, т.е. укрепен град, намиращ се в средата на Тракия до р.Тунджа.

През 71 г. пр.н.е. град Кабиле влиза в състава на Римската империя, след като е завладян от войската на Марк Лукул и след 45 г. е част от римската провинция Тракия. Градът е основен военен и търговски център през 2 и 3 век пр.н.е.

Кабиле е един от основните градове в своята провинция след реформите на император Диоклециан през 4 век. Намира се на кръстопът между пътищата Августа Траяна - Адрианопол и Августа Траяна - Анхиало. Градът е построен по всички правила на елинските градове. Имал е агора, площад, около който е бил съсредоточен живота в града. На площада се е намирал храм на Аполон - гръцкият бог, който имал добър прием и сред траките. Освен него в града е имало и по-голям храм на богинята Артемида - Хеката, който е служил и за архив на каменните документи на града.

На самия "Зайчи връх" над града е открит каменен акропол, където е намерен единственият в България скален релеф на богинята Артемида-Хеката (Кибела), закрилницата на града. В града е имало развито монето-сечене. Сечени са собствени монети. В монетарниците на града келтите са секли свои монети през III в. пр.н.е. Открити са многобройни находки, които свързват града с елинския свят - гръцка керамика, амфорни печати от остров Родос, Тасос, Кос и др.

Кабиле Ямбол

И днес разкопките на територията на Кабиле продължават.

През летните месеци тук работят както български, така и чуждестранни археолози. В античното селище Кабиле може да видите останките на доста сгради, както и останки от крепостните стени и източната и западната порти на града. Разкрити са централния площад (агората), обществени сгради, римски казарми, обществена римска баня. Интересна е и централната епископска базилика, в която е открита великолепна цветна мозайка, която може да бъде видяна в изградения музей с експонати и находки от района.

Обектът е част от създаденото през 1966 движение 100 национални туристически обекта на България. За да разгледате другите обекти, кликнете на посочения линк.

4.2
Общо 10 гласували
5 5
4 2
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати