Побитите камъни край Варна

02.04.2010
Побитите Камъни

През 1937 година Побитите камъни (Pobiti Kamani) са първата официално обявена и защитена от държавата природна забележителност на територията на България. Този у никален природен феномен, обединяващ скални образувания, възникнали преди повече от 50 милиона години се простира по източния склон на областта чука Харманкя, която се намира само на 15 км. от гр. Варна. Тукашната местност е известна като девненския квартал “Повеляново”, който е разположен на север от Белославското езеро. Наричат природния феномен Побити камъни още „каменна гора”.

Целият скален комплекс на Побити камъни се разпростира на площ от обща площ 246 хектара. Тази природна забележителност е уникална по рода си не само за територията на България, но и за цяла Европа. По своя вид Побитите камъни са част от варненска пясъчно – чакълена пустиня. Те са съставени от варовико–пясъчни образувания в най-причудливи и интересни форми, както и разположение. Някои от екземплярите каменни блокове тук достигат до внушителните 6 метра. Каменните стълбове имат различни размери- височината им варира от 0, 7 до 5, 9 м, а диаметърът им се колебае от 0, 7 до 2, 6 метра.

Доста хипотези и теории има около възникването и формирането на Побитите камъни край Варна.

През 1855 год. Английския геолог Сират ги изследва и прави първата гравюра. Преди това кореспондента към армията на руския генерал Дибич - Виктор Тепляков, прави своето описание и опит да разгадае произходът им през 1828-1828 г.. Малко по-късно по Побитите камъни работи англичанинът Уилям Хамилтън през 1854г. След него геолозите Георги Златарски и Франц Тоула, както и проф. Бакалов. Сред имената, които са писали научни разработки за Побитите камъни са и братя Шкорпил и проф. В.Радев.

Според една от най-новите теории за Побитите камъни, те се смятат за микробиално-карбонатни колони, които са възникнали на дъното на древно море. Разположени на обща площ от 70 кв. км Побитите камъни се разпростират в една ивица с посока север-юг, която се стели почти успоредно на морския бряг. Ширината на ивицата е около 5 км.

Побитите камъни край Варна

Най-често туристите посещават Централна или Дикилиташка част от комплекса Побити камъни. В нея се наброяват около 300 големи и малки каменни образувания, оформени в ивица дълга 810 м и широка 115 м. Някои от колоните са кухи в средата, а други са плътни. Светлосивият варовит пясъчник, от който са образувани Побитите камъни е с високо карбонатно съдържание. За причудливите и интересни форми на скалните блокове са виновни влиянията на външните природни сили.

Животинският и растителният свят около Побитите камъни не се отличава с голямо разнообразие. Тук най-често се срещат лишеи, мъхове, треви. Представителите на птичия свят са доста - значителните 114 вида птици, сред които каменарче, полска бъбрица, турилик, бухал и др се срещат край природния феномен Побити камъни. Навсякъде по скалните образувания може да видите различни гущери, като понякога тук се появяват и пепелянки. От бозайниците в района Побитите камъни тук се срещат лисици, зайци и др.

3.8
Общо 11 гласували
5 4
4 3
3 2
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати