Розовата долина

07.10.2011
Розовата долина до Казанлък

Природната красота на българските земи е нещо, което никой не може да отрече. Макар и разположена само на 111 000 кв. км България съчетава в своята територия невероятна хармония между гъсти гори, живописни и красиви планини и лазурно море с приятна пясъчна крайбрежна ивица. Между тези три основни компонента на природната характеристика на България съществуват още безброй невероятни природни кътчета, едно от които е Розовата долина край град Казанлък.

Казанлък е разположен в централната част на страната, а неговата розова долина обхваща земите на подбалканските полета – територията южно от Стара планина и източната част на долна Средна гора, която гледа към Розовата долина на юг. За благоприятните условия, които позволяват по тези земи да вирее сорта на маслодайната роза важна роля играят двете речни долини, които съставляват Розовата долина. Те са тази на река Стряма в западна посока и на Тунджа на изток, по известни съответно като Карловското и Казанлъшкото поле.

В района на Казанлък, наред с живописната Розова долина има 2 резервата и 5 защитени местности, вековни гори и множество невероятни природни красоти. Долината се намира в периферията на най – големия и изключителен с красотата си резерват в Стара планина – “Джендема”, който е част в Национален парк “Централен Балкан”. Границите на парка стигат почти до Казанлък на запад.

В Розовата долина се отглежда грижливо и внимателно маслодайната роза, чието масло е ценна суровина за парфюмерийната и фармацевтичната промишленост. Пренесена преди векове по тукашните български земи от Индия през Персия, Сирия и Турция, розата Rosa damascena намира тук идеалното място, където да цъфти с невероятните си благоуханни цветове. От тях чрез дестилация и други процеси се получава така ценното розово масло. Благодарение на Розовата долина България е производител на 70% от розовото масло в света, което прави поставя страната на първо място в този селскостопански отрасъл.

Огромна е славата на българското розово масло, което идва от Розовата долина край Казанлък. Многото си медали от различни световни изложения в Париж, Лондон, Филаделфия, Антверпен, Милано, маслото дължи на вековните традиции в производството му в Розовата долина. Розоберът става единствено на ръка, за да могат максимално да се запазят крехките розови цветове. Брането започва при зори, като най-често трае до късен следобед. брането започва много рано сутрин и продължава най-късно до обяд. За да се запазят максимално аромата и влажността на розовия цвят, розоберачките в Розовата долина откъсват цветовете, точно когато са свежи, не прецъфтели, защото само тогава може да се запазят максимално аромата и влажността, важни за по-късната дестилация.

Долината на розите в Казанлък

По време на розобера и в дните на Празника на розата през юни месец Казанлък винаги се е радвал на особеното внимание на българските фотографи. Времето на розобера в Розовата долина е обикнат момент за снимки още от векове. Най-ранните фотографии, запечатали уникалната атмосфера в Розовата долина през есента са 1894 година. се дължи именно на организираното събиране на фотографи в тези дни на всеобщо празнуване.

Празникът на Розата е един от най-забележителните фестивали в България и е възможен единствено заради случващото се в Долината на розите. Той се празнува за първи път през 1903 г., като оттогава традиционно се провежда през първия уикенд на юни – времето, когато цъфти нежната маслодайна казанлъшка роза из цялата Долина на розите, която разпръсква аромата си из въздуха наоколо. Днес Празникът на Розата се е превърнал в международно празненство, по време на което се избира царица на розата. Хиляди гости на Казанлък посрещат това празненство заедно с жителите на града, край който се разстила уникалната по рода си Розова долина.

3.9
Общо 18 гласували
5 5
4 8
3 4
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати