Тракийска гробница край Татул

14.02.2011
Татул

Тракийската гробница (Tatul Thracian Tomb) край Татул е една от най-интересните исторически забележителности, които можете да посетите в Южна България. По своята същност гробницата представлява Орфеевото светилище, което е разположено непосредствено до село Татул, което пък е на около 15 км в североизточна посока от град Момчилград. Тракийската гробница край Татул е открита в района на крепостта, която е разположена на около 200-300 метра от селцето.

Според изследвания на специалисти Тракийската гробница край Татул датира още от 12 век преди н.е. Самото светилище се намира в голяма скала, в която са издълбани две скални гробници. Между тях са издълбани осем стъпала и ниша за поставяне на обредна плоча. Първият, който започва работа по Тракийската гробница край Татул е проф. Николай Овчаров.

Смята се, че древните траки не са избрали случайно мястото. Обикновено такива светилища са се издигали на висока местност, която да доминира над околния район. Това символизира максимална близост и допир с отвъдното. Тракийската гробница край Татул е изградена във високите части на Източните Родопи.

Основният фундамент при някогашните древни ритуали бил огънят. Траките са вярвали, че чрез огъня хората са общували с боговете. Смята се, че целият връх е бил огряван от огньовете, които са се виждали от десетки километри. Тракийската гробница край Татул е уникална археологическа светиня, защото това е единственият надземен храм, който е открит на българска територия.

Тракийска гробница Татул

Източната част на светилището е отворена към изгрева, най-вероятно заради култа към Бога-Слънце, известен като Дионис. Археолозите са категорични, че Тракийската гробница край Татул е издигната към 4-3-и век пр.н.е. По това време са построени храмът и стената наоколо. При император Тиберий, в зората на новата ера тя претърпява доста голяма реконструкция.

След идването на римските войски по тези места, гробницата е изцяло реконструирана заедно с оградната стена. Смята се, че тогава към конструкцията на гробницата край Татул са добавени нови помещения, в които са се извършвали ритуалите, които до преди това са протичали на открито.

4.2
Общо 6 гласували
5 3
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати