Панорама Плевенска епопея

07.10.2010
Панорама Плевенска епопея край Плевен

Панорама "Плевенска епопея" е културно исторически паметник, изграден с цел да запази за поколенията важните исторически факти и събития, които произхождат в периода на българските освободителни борби от турско робство. Панорама "Плевенска епопея" е един от 33-те подобни панорамни музея, които има в цял свят. Той е разположен на историческия хълм, намиращ се в района на Скобелевия парк музей. В непосредствена близост се намира и турския редут Кованлък, където по време на Третия щурм за Плевен се водят едни от най-кръвопролитните сражения.

Панорама "Плевенска епопея" е създаден през 1977 г. е в чест на 100-годишнината от Освобождението на България от османско иго. Мястото за издигането му е тематично, на това бойно поле край Плевен. Сред тези 33 панорами за цял свят "Плевенска епопея" се нарежда на втора позиция със своите размери и значимост. Подобен на панорама "Плевенска епопея" е и Бородинската панорама в Москва.

Парка около Панорамата "Плевенска епопея" е кръстен на генерал Скобелев, който шурмува на три пъти редута, разположен в близост до панорамата. Панорамата пресъздава битките по време на Руско-Турската освободителна война през 1877-1878 г., в резултат на която България се освобождава от Турско робство. Цялата история в Панорамата "Плевенска епопея" е пресъздадена посредством картини, пластики и художествени произведения на изкуство. Тук всичко е направено напълно реалистично, за да може в максимална степен посетителите да усетят смразяващата картина на онези отминали тежки битки.

В архитектурно отношение Панорамата "Плевенска епопея" наподобява формата на пресечен конус, който се носи от четири стилизирани щика. Те символизират силата на руското оръжие, което е основно за извоюването на българската свобода. Височината на корпуса с щиковете е 47 м, като общата кубатура е 54 000 м3. Щиковете носят четири хоризонтално разположени пръстена. Три от тях символизират трите щурма на Плевен по трите гребена на Зелените възвишения, където се водят боевете при третия щурм. Блокадата на Плевен пък е превъплътена в четвъртия пръстен, който е декоративно-пластичен фриз.

Панорамата Плевенска епопея се състои от четири зали - уводна, панорама, диорама и заключителна. От приемната зала веднага се вижда бяла мраморна плоча с надпис: "Завет към поколенията". Под плочата е зазидана метална капсула, в която плевенчани са направили своя завет към бъдещите поколения, Капсулата трябва да се отворисе отвори през 2077 г. по случай 200 години от епопеята при Плевен.

В Уводната зала на Панорамата "Плевенска епопея" има шест живописни платна, които отразяват моменти от българската история и Руско-турската война от 1877-1878 г., както и като цяло Османско иго Априлско въстание Манифестация в Санкт Петербург в подкрепа на българския народ Руската армия преминава река Дунав Защита на Самарското знаме Боят на Шипка.

Всички експонати в "Плевенска епопея" са дело на 11 руски и 2 български художници. В Панорамната зала е разположено главното панорамното платно , което е изтъкано от лен, с един вертикален съединителен шев. Общата му площ, заедно с предметния план е 2 375 кв.м., като перспективата на изображение е 8 – 10 км. Върху това панорамното платно може да видите пресъздадено най-мащабното и кръвопролитно сражение за Плевен – Третият щурм от 11-12 септември 1877г.

4.1
Общо 8 гласували
5 3
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати