Ермитажът в Санкт Петербург

19.04.2010
Ермитажът в Санкт Петербург

Санкт Петербург е един от най-завладяващите руски градове. С невероятна архитектура, известен като „Градът на църквите”, Санкт Петербург е включен в списъка със Световното културно наследство на ЮНЕСКО през 1990 г. Този красив град, изпълнен с неокласически и барокови постройки и дворци е дом и на една от най-старите и най-големите галерии за художествено изкуство в цял свят – Ермитажа . По своите грандиозни размери и богатство на колекциите Ермитажа отстъпва единствено на Лувъра в Париж. Обогатяващите се непрекъснато през вековете колекции на Ермитажа днес са разположени в цели шест сгради, които оформят съвременното лице на огромния културен комплекс в Санкт Петербург.

Огромните и важни сбирки от произведения на изкуството, принадлежащи на Ермитажа са разпределени в едни от най-големите архитектурно-исторически паметници в бившата руска столица. На първо място, като централна част на Ермитажа излиза Зимният дворец в Санкт Петербург, който е бившата резиденция на руските императори, ползван като такава до 1917 г. Построен между 1754 — 1762 година от архитекта Б. Ф. Растрели, Зимният дворец става част от Ермитажа през 1922 година. В периода между 1925-1926 година сградата е била изцяло преустроена заради нуждите на музея.

Дугите постройки, в които днес се помещават експозициите на Ермитажа са Малкият Ермитаж, строен между 1764 — 1767 година под ръководството на архитект Ж.Б. Вален-Деламот, Старият Ермитаж, издигнат в периода 1771 — 1787 година от архитект Ю.М. Фелтен, сградата на Новият Ермитаж, строен между 1839 — 1852 година от архитект Лео фон Кленце, както и Ермитажният театър, чиято невероятна архитектура е дело на архитект Джакомо Кваренги, който ръководи проекта между 1783 — 1787 г. В последните години към собствеността на Ермитажа бяха включени и Меншиковски дворец (1710 — 1720 година) с архитекти Джованни Марио Фонтан и Готфрид Йохан Шедел, както и Сградата на главния щаб, която е дело на архитекта К.И. Росси.

Художествено и културно-историческият музеи Ермитаж е разположен на значителните 127 478 кв.м площ. През 1764 г. Екатерина Велика разпорежда построяването на Ермитажа, който има за цел да съхранява кралската частна колекция от произведения на изкуството на Екатерина. Официалното откриване за посещения на Ермитажа става през 1852 година.

В огромната галерия Ермитаж са изложени богати колекции, датиращи от 6 до 19 век, в които влизат паметници на древногръцката, античната и средновековната култура, както и изкуството на Западна и Източна Европа, азиатски археологически и художествени паметници, и, разбира се, такива на руската култура. В края на 18 век от Варшава в Русия е изместена библиотеката на Залуски, която включва почти 300 хил. тома, 10 хил.ръкописа и огромна колекция от гравюри, които също от своя страна са включени като колекция в Ермитажа .

Днес в Ермитажа могат да се видят вдухновяващите произведения на едни от най-големите световнопризнати майстори на четката като Микеланджело, Леонардо, Рембранд, Пикасо, Лорейн, Вато, Моне, Сезан, Батиста, Тиеполо, Гоген, Ван Гог, Рубенс. и още мн. др. Освен тези платна, в Ермитажа са изложени и още доста различни колекции, включващи императорски емблеми, Бижутата на Фаберже, антично злато. Огромният архив на Ермитажа от произведения на изкуството наброява 4 хил. картини, повече от 7 хил. рисунки, близо 8 хил. гравюри, както и около 10 хил. гравирани камъни.

4.3
Общо гласували: 11
5 5
4 4
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати