Индустриален комплекс Цолферайн

31.01.2014
Индустриалният комплекс Цолферайн

В област Нордрайн-Вестфален, Западна Германия, се намира един уникален музей, който заради значимостта си е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Това е индустриален комплекс Цолферайн (Zollverein Coal Mine Industrial Complex in Essen), който се състои въглищна мина и принадлежащите към нея сгради, отличаващи се с изключителни архитектурни достойнства.

Комплексът датира от 20-те години на миналия век, когато Рурската област в била центърът на тежката промишленост. Днес Цолферайн е превърнат в музей, показващ еволюцията и залеза на основната индустрия в Рурската област през последните 150 години.

За да се разбере наистина значението на Цолферайн, трябва човек да разбере и историята на самия регион. Металургията в Рурската област е със стари традиции и се развива на базата на местни суровини. По-късно, през 70-те години на миналия век, черната металургия, която е един от най-важните подотрасли, изпада в структурна криза, независимо от високото техническо и технологично ниво, издържащо успешно на международната конкуренция.

Германия успява да изпревари всички страни членки на ЕС по произвеодство на чугун (29, 4 млн. т.) и стомана ( 45 млн. т.), Трите гиганта на германската черна металургия са "Круп", "Тисен" и "Манесман", чиито основни мощности са съсредоточени в Рурската област.

комплекс Цолферайн

В продължение на десетилетия Рурската област е изключително важен център на рудодобива, а Цолферайн е най-голямата каменовъглена мина със завод за кокс в Рурския басейн. Този бишв мощен индустриален гигант се намира в град Есен и е превърнат в Музей на Дизайна Ред Дот.

Цолферайн

На мнозина може да им се стори странно да обикалят из залите на някогашния завод. Днес обаче той е превърнат в културен център и е главната причина градът да бъде избран за Европейска столица. Този гигант напомня от една страна за времето, когато градът е изживявал своя икономически бум и от друга за свързаните с този бум природни катаклизми.

Трансформацията на Цолферайн е образец за адаптиране на индустриално предприятие към нови функции. За мнозина е ясно, че парите за култура почти никога не стигат и затова е по-лесно да превърнеш нещо старо в културна ценност, отколкото да набираш средства за нещо ново.

Това, което се е случило с Цолферайн, е истински пример за създаване на пространство за култура. По този начин историята, показваща битката на човека за овладяване на природните богатства, остава съхранена и за идните поколения.

Днес за спомен от тъмните облаци над Рурската област, пушеците и прахоляка, замърсеният въздух и реките, останали без риба, са останали многобройните картини и фотографии, изложени в музея. Град Есен се е възстановил напълно и цялата област е обвита със зеленина.

А някогашния индустриален комплекс Цолферайн е културно средище, което отново е събудено за живот. Тук сред котли, вагонетки, ескалатори и всякакви непонятни технически съоръжения лесно можете да си представите трудещите се хора и потта по челата им, с която са превърнали Германия във водеща индустриална сила.

Можете да посетите град Есен и неговият уникален музей по всяко време на годината, но като цяло за Германия са препоръчителни летните месеци от юни до септември.

3.7
Общо гласували: 3
5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати