Река Одер

05.01.2011

Река Одер или Одра (Oder River), както я наричаш чехите, е втората най-голяма река след река Висла, която се влива в Балтийско море. Река Одер е тече през Централна Европа, като извира в Чехия и тече (в по-голямата си част) през западната част на Полша, а по-късно очертава 187-километровата граница между Полша и Германия. Одер се влива в Балтийско море чрез естуар.

Наричат често Одра гръбнакът на Силезия. Тя се използва от край време за пренасяна на търговски товари, за превоз на пътници, както и за туристически круизи (но не в цялата си част). Река Одер извира от сравнително нисък връх в планината Oderské, тръгва към Полша и накрая подобно на река Елба се влива в Балтийско море в полското пристанище Szczecin.

Река Одер

Одер е много важен икономически транспортен маршрут. Нейното течение от началото й до края при естуара е дълго 903 км, като Одер е плавателна река за цели 700 км от своята дължина. Посредством канал тя се свързва с река Висла, а по-нататък и със западноевропейските видни канали. Течението на Одер в Чехия е дълго 112 км, 742 км в Полша (включително 187 по границата с Германия).

Речният басейн на Одер заема площ от 118 861 кв. км, 106 056 от които попадат в границите на Полша, което прави 89% от площта му.

5 587 кв.км остават в Германия (5%), а 7 217 кв.км от Одер са в Чехия (6%). Смята се, че басейнът на река Одра, е това което първоначално е било Полша. По-голямата част от реката преминава през гъсто населени равнини, които достигат височина най-много 200 метра над морското равнище.

Най-големият приток на Одер е река Варта (Varta), която тече в западна и централна Полша. Общата дължина на река Варта е 808 км, което я прави третата най-дълга река в страната. Варта се влива в река Одра при Костшин над Одра.

Долината на река Одер се счита за един от най-важните екологични коридори в Централна Европа заради нейното древно корито, влажни гори по течението й, плодородни ливади. Известна с катастрофалните наводнения през 1997 г., река Одер и нейните притоци имат ценни естествените заливни равнини, които са от голямо значение за ефективното предотвратяване на наводнения.

Въпреки това, липсата на традиционните екологични методи за предотвратяване на наводненията е един от най-важните проблеми, които възпрепятстват осъществяването на ефективен и постоянен контрол от наводнения в Полша. Ефективен, евтин и дълготраен метод за предотвратяване на наводнения по протежение на Одер е възстановяването на природни територии, включително и залесени райони, които по естествен начин се заливат от реката.

Не малко екологични проблеми, свързани със замърсяването на реката са налице. Особено в района на устието й при германо-полската граница, където качеството на водата е лошо и Одер е източник на замърсяване за югозападната част на Балтийско море.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати