Река Сава

06.10.2011
Белград и река Сава

Река Сава (Sava River) е един от важните плавателни коридори на Европа и през последните години в тази насока се развиваха много проекти и споразумения, които плануват тя да стане плавателна по цялото си течение, възлизащо на 947 км. Река Сава е десен приток на река Дунав, като тече от Словения през Хърватия, Босна и Херцеговина и Сърбия, където се влива в по-голямата Дунав.

Сава се образува от два притока - Сава Долинка, който е ляв, и Сава Бохинка – десен. Тези два притока се събират между градовете Лесче (Jesenice) и Радовлица (Radovljica) в Словения. Сава е 16-тата най-дълга река на Стария континент и най-голямата, която не се влива директно в морето. Като приток на Дунав, Сава е част от дренажния басейн на Черно море, като става неговият най-дълъг и пълноводен десен приток.

Основните леви притоци на река Сава са Радовна (Radovna), Сора (Sora), Любляница (Ljubljanica) в Любляна, Мирно, Крка (Krka), Уна (край хърватско-босненската граница), река Босна, Дрина (Drina) и Ярез (Jerez) в Сърбия и др. Сред десните притоци на Сава спадат Бистрица (Tržiška Bistrica) в Словения, Крапина (Krapina) в Хърватия, Босут (Bosut) в Сърбия и мн. др.

Чрез река Сава са свързва три европейски столици - Любляна в Словения, Загреб в Хърватия, и Белград в Сърбия. Въпреки, че Любляна е построена на Любляница, която е приток на Сава, разрастването на града е причина части от него днес да достигат Сава.

Река Сава погледнато от Белград

Тя е плавателна в продължение на 593 км, от сливането си с Дунав до устието на река Купа (Kupa) на град Сисак в централна Хърватия. Малко кораби могат да плават все още нагоре по веригата до Загреб, но от няколко години са в процес на реализация проекти за превръщането на Сава в изцяло плавателен път.

Превръщането на Сава в изцяло плавателна река е важно за европейската система на речното корабоплаване. Проектите са с цел насърчаване на регионалното сътрудничество, икономическото развитие и защитата на околната среда в нейния басейн. Четирите страни, в които преминава Сава са на мнение, че пълната й плавателност ще е от полза за тях.

Целта е Сава да стане плавателна през цялата година, от Сисак в Хърватия до Белград в Сърбия, а не само 250 дни в годината. По този проект се работи упорите, като средствата вложени в него са 20 млн. евро само през миналата година.

През 2010 г. в Сараево е подписано споразумение за изграждане на мост над река Сава край селището Свилай като съставна част от коридор номер 5. Целият проект трябва да бъде завършен до края на 2012 г. Босна и Хърватия ще си разделят разходите за изграждането на самия мост, които се оценяват на 25 до 30 милиона евро. В Белград над река Сава са построени общо 4 моста, които свързват старата с новата част на града.

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати