Водопадът Devils Punchbowl

05.06.2010
Девилс Пънчбоул в Онтарио

Водопадът Devils Punchbowl е една от най-големите природни забележителности в района на канадската провинция Онтарио. Дяволското гърло се е образувал в невероятно дивна природна местност около Хамилтън (Hamilton). Водопадът Devils Punchbowl е разположен в едноименната защитена територия.

Devils Punchbowl е сезонен водопад – радва се на пълноводни води единствено, когато е влажния период от годината и когато има дъждове. С такива характеристики са почти всички подобни природни образувания в района на Онтарио.

Водопадът Devils Punchbowl е съвсем близо и до още няколко красиви водоскоци като Уебстър (Webster Falls), Тюус (Tews Falls), Ейлбион (Albion Falls), както и Филкир (Felker Falls). Devils Punchbowl поразява със своята внушителност. Водите му падат от 111 метра, като доста преди да достигнат долния край на скалите се разпръскват в безброй водни капки.

На водопада Devils Punchbowl е изградена една платформа за наблюдение, която разкрива пред туристите прекрасни гледки към цялата област на Хамилтън. От платформата се слиза надолу по специална пътека към дефилето, като първоначално спускането е доста стръмно и трябва да се преминава с повишено внимание. Втората част от пътеката е по-лесна, заради изграденото стълбище, което прави прехода по-лек за туристите.

Маршрутът продължава покрай една рекичка, след което отвежда до основата на красивия водопад Devils Punchbowl. Този маршрут оставя под посетителите падащия от 20 фута долен водопад Devils Punchbowl. Според мнозина, дори когато е сухият период и природният феномен е пресъхнал, долната му част е изключително интересна и красива заради скалните и релефни образувания. Ако имате време непременно се спуснете и надолу, за да разгледате 20-футовия водопад.

Изглед от Девилс Пънчбоул

Зад водопада Devils Punchbowl няма как да не ви направят впечатление разноцветните назъбени скали, които със своите топли нюански правят цялостната картина още по-живописна. Тези наслоявания са се образували поради факта, че релефът около Devils Punchbowl е сформиран в края на последния ледников период от разтопен ледници.

На ширина водният пласт достига до около 3 метра. Devils Punchbowl се смята за третия най-висок водопад в района на Хамилтън. Горната част на водопада преминава 37 метра преди да се разбие в долните скали.

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати