Севилската катедрала - Санта Мария де ла Седе

04.02.2011

Севиля е един от най-емблематичните за испанския темперамент градове, но освен това Севиля е дала на света един от най-забележителните храмове, а именно Севилската катедрала. Официалното име на Севилската катедрала е Санта Мария де ла Седе (Catedral de Santa María de la Sede).

Тя е забележителна с огромните си размери, като днес се счита за най-големият готически храм на територията на Европа. Невероятно красивата Мария де ла Седе е включена в списъка на ЮНЕСКО със световното културно наследство през 1987 година. В момента Севилската катедрала се счита за третата най-голяма църква в света след Свети Петър в Рим и Свети Павел в Лондон.

Санта Мария де ла Седе е била завършена през 16 век, като по това време отнема титлата на Света София (Hagia Sophia) в Истанбул, която за повече от 100 години държи първенството по най-голям храм. Севилската катедрала е прочута и с това, че в нея лежат тленните останки на прословутия Христофор Колумб. Англичани и италианци до ден днешен се опитват да отнемат титлата на катедралата Санта Мария де ла Седе като най-големият храм, но това се оказва непосилно. Севилската катедрала е рекордьор с размерите на своите основи.

Севилската катедрала - Санта Мария де ла Седе

Севилската катедрала Санта Мария де ла Седе е издигната за по-малко от век, като демонстрация на просперитета и богатството на града, който около 15 век се превръща във важен търговски център. Основите на храма са положени през 1402 година на мястото на предходна джамия, която била силно разрушена след земетресението през 1356 година.

Градската управа, която разисквала издигането на храма, взела категоричното решение: „Нека катедралата да бъде толкова красива и голяма, че всеки, който я зърне, да помисли, че сме луди! ” Основната идея била Севилската катедрала Санта Мария де ла Седе да не прилича на никоя друга и да бъде уникална.

Окончателно храмът е завършен през 1520 година. Пет години, след като е приключило строителството на Севилската катедрала, през 1511 година, куполът на църквата се срутва и работата по нея започва отново. Куполът отново се срива през 1888 г., като възстановителните работи продължават поне до 1903 година. Инцидентът през 1888 година се дължи на земетресение, което унищожава абсолютно всички религиозни ценности, които са се намирали под него.

Камбанарията на катедралата Санта Мария де ла Седе носи името Хиралда и днес тя се счита за символа на цяла Севиля. Камбанарията е издигната върху останките на минарено на срутилата се джамия, което било дело на Якуб ал-Мансур през 1196 година.

Тогавашната му височина е достигала цели 82 метра, а 32-метровата надстройка на камбанарията в Севилската катедрала е добавена през 1568 година. Крайният купол достигнал височина от 114 метра, който е забележителен с богатата си украса и орнаменти. В камбанарията на Севилската катедрала са разположени цели 22 хармонично настроени камбани.

В интериорно отношение катедралата Санта Мария де ла Седе малко стряска с тъмния си и грубоват интериор, който обаче е съхранил едни от най-големите произведения на изкуството. Сред безценните реликви и съкровища на храма са картини на Мурильо, Диего Веласкес, Франсиско де Сурбаран и дори Гоя.

Казват, че кръстът на катедралата е изработен от първото злато, което Колумб донася от Америка. В Севилската катедрала е разположен и гробът на прочутия мореплавател. В действителност тялото му най-вероятно е погребано в столицата на Доминиканската Република - Санто Доминго. Оловната гробница на Колумб през 1544 година била транспортирана от Севиля в катедралата на Санто Доминго.

Смята се, че през 1795 година неговите останки били пренесени в Хавана, а сто години по-късно отново били върнати в Севиля. Днес всеки, който желае да разгледа Севилската катедрала и е чужденец, трябва да заплати входна такса от около 7.50 евро. За гражданите на Севиля достъпът до Санта Мария де ла Седе е винаги безплатен, като в неделните дни входът е безплатен за всички.

4.7
Общо гласували: 3
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати