Църквата Св. Климент в Охрид

12.02.2013
Църква Св. Климент

В старата част на град Охрид, в близост до горната порта, през 1295 г. е построена църквата Св. Богородица, известна днес като църквата Св. Климент. Тя е една от най-старите в града и същевременно една от най-красивите.

Наред с черквата Св. Йоан Канео, Св. Климент се датира някъде в края на ХIII в. Според надпис на задния вход, византийският пълководец Прогон Сгур, роднина на император Андроник II Палеолог, построил църквата. Надписът също така се посочва, че църквата е посветена на Света Богородица.

Черквата получава новото си име след пренасянето в нея през ХV в. на мощите на Св. Климент от храма Св. Панталеймон.

В периода, когато турците превръщат църквата Св. София в джамия, църквата Св. Климент става главен градски и архиепископски храм, седалище на Българската автокефалната архиепископия. Голям брой религиозни предмети, икони и книги са били прибрани в църквата Св. Климент за съхранение.

Църква Св. Климент, Охрид

Известно е, че в църквата е имало голяма библиотека, в която са пазени папирусни ръкописи от XI и XII век, както и стари музикални нотации на византийски църковни песни. Някои от тези скъпоценни предмети са запазени и до днес, но по-голямата част са взети по време на опустошението на Охрид.

Откриването на стенописите в църквата променя из основи познания за изкуството в края на XIII век и началото на XIV век, не само в Македония, но и във всички православни страни в Югоизточна Европа.

Те представляват последната фаза на византийската култура – палеологовия ренесанс. В същото време, стенописите на църквата Св. Климент разкриват работата на двама художници, Михаил Астрапа и Евтихий, които в продължение на почти три десетилетия доминират в изкуството на живописта в Македония и Сърбия.

Църквата Св. Богородица, Охрид

Стенописите са били реставрирани през периода 1950-1959 г. и понастоящем са в добро състояние. Безспорно те са най-голямата атракция в църквата, на която трябва да се обърне подобаващото внимание.

Формата на църквата Св. Климент е кръстокуполна. Тя, както и църквите Св. Йоан Богослов и Св. Богородица, са примери за македонска архитектура от римския период. Отличава се при разположението на купола - не върху колони, а върху четири четвъртити стълба.

Фасадата на Св. Климент се отличава с богата декоративна украса. Тухлите са подредени във вид на слепи арки, меандри, вълчи зъби, карета. В черквата е имало мраморен иконостас, фрагменти от който са запазени. Днес в наоса е изложена негова възстановка.

Църквата Св. Климент е уникална църква. Когато човек влезе в нея сякаш чува стените и да нашепват история. Към настоящия момент тя се намира в процес на реставрация, но е достъпна за посещения. Ако искате да видите колекцията от икони във вътрешността й, трябва да заплатите входна такса.

4
Общо гласували: 3
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати