Казанската катедрала в Санкт Петербург

05.09.2013
Казанската катедрала в Санкт Петербург

Казанската катедрала в Санкт Петербург е един от най-големите храмове в града. Той е издигнат през 1811 година на Невски проспект (Nevsky Prospekt). Храмът е построен в стил ампир. Целта му е била да съхранява ценната икона на Казанската Богородица.

В храма се съхраняват много военни трофеи и ключове от завоювани градове. През 1932 година храмът е превърнат в музей на религията и атеизма. От 2000 година той отново е катедрала на Санкт Петербург.

На мястото, където днес се издига Казанската катедрала, през 1733 година е била построена каменна църква, посветена на Рождеството на Богородица. Тя е била построена в бароков стил и в нея се съхранявала иконата на Казанската Богородица.

В тази църква са се празнували победите на Русия и са се венчали благородници. През осемнадесети век било взето решението храмът да се разшири и да стане по-красив. Конкурсът за проект на катедрала стартира през 1799 година. Въпреки че в конкурса участват известни архитекти, нито един от проектите не е одобрен.

Година по-късно граф Строганов предлага проект на млад архитект – Воронихин, който е син на крепостни селяни на графа. Проектът е приет и строителството започва през 1801 година. Строителството продължило единадесет години и струвало 4.7 милиона рубли.

През 1812 година в катедралата са докарани френски знамена. В катедралата опяват известни покойници и се правят официални тържествени богослужения. През 1913 година катедралата става свидетел на печално събитие – по време на празнуване на три века от създаването на дома на династия Романови тълпата в храма стъпква над 30 човека.

Казанската катедрала, Санкт Петербург

През 1922 година са извадени всички църковни ценности от Казанската катедрала в Санкт Петербург. Едва през петдесетте години на двадесети век се прави реставрация на интериора. А първоначалният интериор е бил наистина впечатляващ. Той е бил реплика на катедралата на Свети Петър в Рим. Под северната фасада на храма има величествена колонада от 96 колони.

Всяка една от външните колони тежи около 28 тона и е висока 14 метра. Таванът на катедралата е украсен с розетки във вид на цвете. Подът на катедралата е направен от сив и розов мрамор. Куполът на храма е лек и изящен и през 16 прозореца в храма влиза светлина. Кръстът на купола се извисява на повече от 71 метра над земята, а диаметърът му е над 17 метра.

Казанската катедрала в Санкт Петербург няма камбанария. Фасадата е била украсена с красиви статуи, които не са оцелели. До наше време са стигнали само два пиедестала с ангели. Катедралата е построена в архитектурен стил, характерен за храмовете на Римската империя.

В катедралата има 56 коринтски колони от розов гранит с позлатена горна част. В интериора е имало много барелефи, но са оцелели само два. Впечатляващ е бил сребърният иконостас, който е бил направен от стотици килограми сребро. След 1922 година той е бил претопен.

Портите на храма представляват реплика на флорентинския баптистериум. Те са украсени с мрамор и върху тях са изобразени сцени от Библията.

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати