Катедралата в Роскилде

07.05.2013
Роскилде Катедрала

Катедралата в Роскилде (Roskilde), която е известна и като Червената катедрала, е сред най-големите туристически атракции в града - някогашна столица на Дания.

Известна като Уестминстърското абатство на Дания, катедралата в Роскилде е обект на нестихващ интерес, който годишно привлича над 125 000 посетители. Заради уникалната готическа архитектура и заради голямата роля, която е играла през вековете, катедралата в Роскилде е включена през 1995 г. в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Град Роскилде, разпрострял се край датския фиорд, е известен по цял свят със своята богата история на някогашна столица на Дания, каквато е бил до 1445 г. Той предлага за всеки по нещо интересно. Тук се провежда най-големият рокфестивал в Северна Европа, което прави градът примамлива дестинация за младите хора.

За хора от всякакви възрасти интерес представлява Музеят на викингските кораби, както и пристанището на града със старата фабрика, в която днес се помещава градската художествена галерия.

В центъра на Роскилде е привлекателната за всички пешеходна зона, на която са разположени множество увеселителни заведения и луксозни бутици. Несъмнено обаче перлата в короната на Роскилде - днес значим религиозен център, е неговата готическа катедрала.

Червената Катедрала

Строежът на катедралата в Роскилде започва през 70-те години на 12 в. и приключва през 1280 г. През вековете са направени различни реформи в архитектурата й. Добавя се параклис, а стените и са богато украсени с релефни изображения и фрески.

На няколко пъти е разширявана, тъй като се превръща в религиозен символ на града и подслонява хиляди поклонници. Това, което я отличава от останалите катедрали по това време е, че е направена изцяло от изпечени тухли. Това е сравнително нов и скъп материал, който превръща катедралата в Роскилде в единствена по рода си в цяла Северна Европа.

На мястото на днешната катедрала е имало малка църква. Със засилването на значимостта на Роскилде епископ Абсалон решава да се издигне по-голям и величествен храм, който да служи за символ на превърналия се в религиозен център град.

През годините към нея са прибавени множество допълнителни елементи, които й придават днешния внушителен вид и размери. Многобройните архитектурни елементи, част от богатата й украса, свидетелстват за промените през вековете в религиозната архитектура.

Катедралата в Роскилде играе ролята на храм на погребаните тук 38 датски крале и техните семейства. Те почиват спокойно в своите красиво изработените кралски алабастрови гробници. Според традициите те не са погребвани със специални аристократични церемонии, а телата им просто са полагани в превърнатата в мавзолей катедрала.

Сред основните забележителности в самата катедрала е един от най-старите органи в света. Той все още функционира и на него редовно се изнасят концерти.

Най-подходящото време да посетите град Роскилде и неговата изключително красива катедрала, е през лятото, когато времето е приятно за разходки. Освен превърнатият в символ на града храм, можете да посетите и останалите забележителности на Роскилде, отбелязал наскоро своята 1000-годишнина.

4.5
Общо 2 гласували
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати