Базилика Свети Франциск в Асизи

03.04.2013
Свети Франциск в Асизи

Базиликата Свети Франциск (Basilica of St. Francis)в Асизи се намира в град Асизи, Централна Италия. Градът е известен с това, че в него е роден и погребан Свети Франциск от Асизи, превърнал се в легенда и патрон не само на града, но и на цяла Италия.

Като поклоннически център на католиците една от основните архитектурни забележителности в града е Базиликата, която е посветена на светеца, основател на Францисканския орден, и е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Базилика Свети Франциск

Преди да се посети базилика Свети Франциск е добре човек да знае историята на нейното построяване, както и някои моменти от живота на нейния патрон - Свети Франциск.

Бъдещият римокатолически монах се ражда през 1181 или 1182 г. под името Йоан Бернардане, който в отсъствието на баща си е кръстен в баптизма на името на Йоан Баптист. Бащата, богат търговец, не иска детето му да става човек на църквата и тъй като уважава свободата и търговския нюх на французите, променя името на детето си на Франциск.

Младежките години на бъдещият светец минават шляейки се из улиците на града, тъй като материално е добре осигурен. Това обаче бързо му омръзва и взима участие в гражданската война между Асизи и Перуджа. Тогава е хванат за пленник и една година прекарва в затвора с влошено здраве. Тези събития променят изцяло мирогледа му и връщайки се в стария си дом той решава да се откаже от всички материални блага и само с един чувал, метнат на гърба му, тръгва из Италия да разпространява Евангелието.

Свети Франциск

Бързо печели много последователи и постепенно се създава Францисканския орден, който през 19 в. получава благословията на папата. Идеите на канонизираният за светец Свети Франциск придобиват голяма популярност и той се превръща в патрон на Италия, какъвто е и днес.

Строежът на базилика Свети Франциск, посветена на легендарният Свети Франциск, започва през 1228 г. малко след провъзгласяването му за светец от църквата. Разположена е в северозападната част на града и заедно с построеният до нея манастир изпъква над останалите сгради в района. Базиликата се състои от малка и голяма църква, които са разположени една над друга и крипта, в която се съхраняват тленните останки на светеца.

Базилика Свети Франциск отблизо

Готическата горна църква е известна с незабравимия цикъл от стенописи на Джото, известен като "Житието на Свети Франциск". Той показва важни моменти от живота на светеца. Тук се намират и някои творения на Чимабуе, учител на Джото.

Интерес в базилика Свети Франциск представлява нарисуваният дявол в един от стенописите на Джото. Макар и да се е намирал тук в продължение на цели 800 години, образът е открит едва наскоро. Като част от фреска, той е прикрит твърде добре и може да се види само ако човек се вглежда с леко наклонена глава в облаците на стенописа.

Не е ясно какво е значението на дявола и експерти се съмняват той да е творение на великолепният майстор Джото. Вероятно е дело на работили през годините майстори по реставрацията на обекта, тъй като през Средновековието се е вярвало, че при смъртта на всеки човек освен ангел, се явява и дявол, който да отнесе съгрешилите в ада.

Образът на дявола се намира на известният стенопис на Джото от 13 в., пресъздаващ сцените от живота на Свети Франциск и е познат като номер 20 сред изследователите на невероятните картини на великия творец.

Днес базилика Свети Франциск отново е отворена за посетители след като през 1997 г. беше почти напълно срината от двете опустошителни земетресения в град Асизи. В нея продължават да се вият опашки от поклонници, дошли да отдадат последна почит към наричания "Втори Исус" римокатолически монах Свети Франциск, чиито тленни останки се намират в криптата на базиликата.

3.2
Общо 5 гласували
5 0
4 1
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати