Pochivka.com»Египет

Египет

Информация

  • Население81015887
  • СтолицаКайро
  • ВалутаЕгипетска лира (EGP)
  • Телефонен код+20
  • Езикарабски

Местоположение

Египет или Арабска Република Египет е държава в североизточна Африка и малка част от югозападна Азия, с площ от 1002450 кв.км. Египет е наследница на великата и древна египетска цивилизация. Страната има излаз на Средиземно море и на Червено море. Граничи с Либия на запад, Судан на юг, и Ивицата Газа и Израел на изток. Египет е разделена на четири главни региона: Долината на река Нил и делтата, Западната пустиня, Източната пустиня и полуостров Синай. Египет е бил кохерентна етническа общност с история, датираща от 3200г. преди новата ера. Една от първите цивилизации, открила напоителното земеделие, литературата, градския начин на живот и обширни политически структури по долината на Нил. Стратегическото разположение на Египет- между Африка и Азия, и пътят между Средиземноморския басейн, Индия и Китай, го правят център на международна търговия. Египтяните имали писменност още в много далечни времена. Кога и как се е зародило египетското писмо все още никой неможе да каже. Днес Египет е една от най-посещаваните дестинации в цял свят. Освен културно-исторически забележителности, тук има и отлични условия за почивка и прекрасни плажове.
Столица на Египет е Кайро. Други по-големи градове са Александрия, Порт Саид, Суец, Асют, Махала ел Кубра, Луксор, Мансура, Гургада (Hurghada). Александрия е вторият по големина град в Египет. Най-големите пристанища са Александрия, Порт Саид и Суец. Асуан (Aswan) е най-южният град в Египет. Известен е още с наименуванието „Вратата към Египет”. Разположен е на 129 км. южно от Луксор, а от столицата Кайро е на 899 км в посока юг. Египет е разделен на 28 области, наречени мухафази. Столица и най-голям град е Кайро, който е разположен на площ от 435 кв.км. Обграден е с пустиня от изток, юг и запад и граничи с делтата на Нил на север. Кайро включва няколко речни острова, които играят важна роля в градския живот. Той е главният търговски и промишлен център на Египет. През центъра на Кайро е речният остров Zamвlik, върху който са разположени жилищен и търговски квартал. Тук се намират операта, основана през 1869г., както и Кулата на Кайро (1957). 3 моста свързват острова с двата бряга на реката. Островът Al Rawdah, разположен на юг е свързан със столицата чрез два допълнителни моста, докато друг мост на север, поема ж.п. и шосейния трафик. Наоколо се намират Коптически църкви и музеи.
Цитаделата Саладин в Кайро (Saladin Citadel of Cairo) е една от най-популярните туристически атракции в Египет. Тази внушителна крепост се счита за едно от Чудесата на стария свят. Издига се не хълма Мугатан (Muqattan), който някога е бил прочут с великолепната си и обстойна гледка към цял Кайро. Александрия е градът на митологичния Александрийски фар. На мястото, където се е издигал най-висoкият фар на света, днес се намира цитаделата Кейтбей (Fort Qaitbey). Фарът на остров Фарос край Александрия се счита за седмото чудо на света. Днес части от древния фар са вградени в постройките на цитаделата Кейтбей.В Александрия може да се види още историческият монумент Вилата на Антониадис (Villa of Antoniadis). В Александрия са разположени много археологически паметници от древността - Храмът на Серопис, дворци, елинистични некрополи и катакомби. Интерес представлява т.нар. Колона на Помпей, която е висока 22м.
Mногото забележителности на Египет, като Национален музей със съкровище от гробницата на Тутанкамон в Кайро, пирамидите в Гиза, храмове и дворци в Луксор са главна дестинация, на око 4.8 млн. туристи годишно, които посещават страната. Долината на царете край Луксор (Luxor) е пустинна равнина, заобиколена от стръмни хълмове. Разположена е на западния бряг на Нил, близо до град Тива и е най-великия музей на открито. Споменавайки Египет първоначално се сещаме за Пирамидите, които са едно от седемте чудеса на света. Пирамидите в Гиза са построени от Куфу, сина му Хафра и внука му Менковра и притежават перфектни пропорции. Видът и размерът на тези три пирамиди никога не е бил повторен. По-късните пирамиди са били по-малки и зле построени.Ненадмината по своето въздействие е Хеопсовата пирамида, която и до днес си остава чудо. Сфинксът е част от некропола в Гиза, разположен на запад от Кайро. Задължителни за посещение са още Наклонената пирамида, а „ хиляди туристи в южната част на Египет могат да се любуват сутринта на “слънчевата усмивка” на лицето на статуята на Рамзес ІІ в храма Абу Симбел (Abu Simbel).
Край града се намира Асуанския язовир или Езерото Насър. Гледката на толкова много вода насред пустинните земи е наистина впечатляваща. Езерото Несър е с размери 550 км дължина, а в най-широката си част достига 35 км. Въпреки прохладата от водата слънцето тук е толкова силно, че едва ли ще издържите повече от половин час без да потърсите сянка. Множество ценни археологически обекти остават под водите на езерото. Най-важните са нарязани и преместени, блок по блок, и разположени на нови терени. Най-известният обект, преместен по този начин, е храмът Абу Симбел. В Ел Раян (El Rayan) са се формирали 2 важни езера, едно от които е езерото Карун (Lake Qarun).
В Египет днес има около 21 национални парка и доста защитени територии, от които може би най-известен и един от най-старите е Рас Мохамед, на върха на Синайския полуостров. Създаден през 1983 г., това е всъщност морски резерват, с огромно богатство от мангрови дървета, около 200 вида корали, около 1000 вида риби и различни видове птици. Бялата пустиня (The white desert) е една от туристическите забележителности в Западен Египет. Намира се на 45 км на север от градчето Фарафра (Farafra) или Ал-Фарафра, което е най-малкият оазис в Египет.
Египет е разположен върху обширно пустинно плато, пресечено от долината и делтата на река Нил. Климатът е пустинен, с горещи, сухи лета и умерени зими. Най-високата точка на Египет е планината Синай (Mount Sinai) и връх Катерина (Mount Katherine).
По-голямата част от територията на Египет е пустиня, разделена на две уникални части от реката Нил. Долината и делтата на Нил са двата главно населени района. С дълижина 6 695 км, Нил е най- дългата река на света. Той се образува от сливането в столицата на Судан, Хартум, на Сини Нил, който извира недалеч ор езерото Тана в Етиопия, и на Бели Нил, водещ началото си от езерото Виктория в Уганда, на нивото на екватора.Нилската долина е била една от най–гъсто населените земи на Стария свят, което е валидно и до днес. Аварис е древноегипетски град в североизточната част на делтата на Нил. Този град е бил столица на фараоните от династията на Хиксосите. В средната част на течението на реката е и град Тива, древногръцкото название на град Уасет.
Пещерата Даря (Djara cave) е много известна в Египет, защото е една от малкото, които могат да се похвалят с красота и разнородни форми. Даря се намира в средата на западната пустиня, във варовиково плато, в непосредствена близост до един стар камилски преход, свързващ Farafra и Assiut. Пещерата е лесно достъпна за туристи.
Огромен брой храмове и джамии, които са притегателни за милиони туристи, съхранява Египет. В района на стария Кайро са запазени Кулата на Траян, три църкви от 4-7 век. В Стария град на Кайро може да се види и джамията Амър аби ал-Аса, построена през 641 г с много колони и пет минарета, като многократно е достроявана и ремонтирана. Друга стара джамия е Ибн Тулун от 9 век. Асуан е един от градовете, където се пази историческото и културното наследство на Египет. Освен храмът Абу Симбел, в близост е и Храмът Ком Омбо(Kom Ombo). Ком Омбо е египетски култов комплекс, изграден между 180-145 г. пр.н.е. на мястото на много по-стари и по-малки светилища. Храмът Ком Омбо е разположен на 4 км от едноименния град Ком Омбо, на около 50 км западно небезизвестния Асуан (Aswan) – най-южният град на Египет. Централно място на върха на цитаделата Саладин е отредено на джамията на Мохамед Али (Muhammad Ali Mosque). Тази джамия е била построена между 1828 и 1848 г в памет на Тасун паша (Tusun Pasha), най-големият син на Мохамед, който умира през 1816 година. Сред забележителностите на Александрия са джамията Тербана (Terbana Mosque), построена през 1677 г, мюсюлманският религиозен храм Атарайн (Attarine Mosque). Край Луксор се намира Храмът в Карнак (Karnak Temple Complex in Luxor).
Белият манастир се намира в среден Египет, на север от град Сохаг. Основан е през 440 г, като е изграден е от варовик. На много места е облицован с гранит. Украсен е с египетски корнизи. Има и следи от стари стенописи. Важни забележителности на Асуан са скалната гробница на древния владетел Серенпута II, останките от християнския манастир “Св. Симеон”, минарета и куполни мавзолеи от тухли. Навярно най-важен сред манастирите в Египет е Св. Катерина (St. Katherine), който е най-старият непрекъснато обитаван манастир в света. Намира се в планината Синай (Mount Sinai) и връх Катерина (Mount Katherine). Тези места пазят исконната бедуинска култура.