Pochivka.com»Индия

Индия

Информация

  • Население1210193422
  • СтолицаНю Делхи
  • Валутаиндийска рупия (INR)
  • Телефонен код+91
  • ЕзикХинди, английски език

Местоположение

Индия е най-голямата по територия държава в Южна Азия и втора най-голяма по население в света след Китай. Страната е разположена на вдадения в Индийския океан полуостров Индустан. Индия стои на юг от Хималаите, на изток от Арабско море, на запад от Бенгалския залив и на север от Индийския океан и граничи с Пакистан, Китайска народна република, Непал, Бутан, Бангладеш и Мианмар (Бирма). Официалното название на страната Индия произлиза от древно персийската дума синдух -историческото название на река Инд. Официална религия е индуизмът, а за страната е типична социалната поляризация - много бедни и много богати. По отношение на площта си Индия е седмата по големина страна в света и заема по-голямата част от естествената природна област на индийския субконтинент. Селското стопанство е в основата на индийската икономика. В него е заето около 61% от трудоспособното население. В страната има милиони дребни стопанства както и десетки хиляди огромни плантации, в които се отглеждат култури за износ. Индия е един от водещите производители на чай, захарнa тръстика, царевица,бобови култури, пшеница, фъстъци, тютюн. В Индия кравата е свещено животно. Съгласно индийската култура, когато влизате в нечий дом трябва да се събуете, а когато поздравявате някой по-възрастен, събирате дланите си една до друга, после коленичте и докосвате краката му с пръсти. Така демонстрирате, че сте вървели по-малко километри от него. Когато седнете на масата с индийци, трябва да си сипете само това, което ще изядете. Индия е известна по цял свят с индийските филми и кино от индустрията в Мумбай, наричана още Боливуд. Традиционното облекло на индийките пък се нарича сари и представлява парче плат дълго около 15 м. Индийската кухня и подправки са известни по цял свят. Подправките са душата на индийската кулинария и това, което й придава уникалност и очарование. Културата и историята на Индия повеляват вегетарианските ястия да са на почит. По-късно, след нахлуването на арабите, започва консумацията на месо (без телешко), а постепенно и на птици и др. видове меса. Традиционни индийски ястия са кърито, тандури, хляба чапати и още безброй други, придружени от много ориз, пшеница, плодове и зеленчуци, овкусени с ферия от подправки.
Индия е разделена на 28 щата и 7 съюзни територии, а столицата на самата държава е Ню Делхи(8 600 хил. ж.). По-големи градове са Мумбай (13 000 хил. ж.), Калкута (11 500 хил. ж.), Мадрас (6 000 хил. ж.). След тях се нареждат големи културни центрове на страната като Хайдарабад (5 000 хил. ж.), Бангалор (4 600 хил. ж.), Канпур (4 000 хил. ж.), Ахмадабад (4 000 хил. ж.), Нагпур (1 600 хил. ж.), Лакнау (1 600 хил. ж.), Пуна (1 500 хил. ж.), Сурат (1 400 хил. ж.), Джайпур (1 400 хил. ж.). Мумбай е финансовата столица на Индия и най-голям град на страната. Тук се намира най-старата стокова борса в Азия. Индия се дели на 25 щата и 7 съюзни територии (вкл. Делхи). По-големи щати са Андхра Прадеш, Асам, Бихар, Гуджарат, Хариана, Карнатака, Керала, Мадхя Прадеш, Махаращра, Ориса, Пенджаб, Раджастхан, Тамил Наду, Утар Прадеш и Западна Бенгалия и няколко новосформиращи се щата в Северна Индия. Основни морски пристанища са Мумбай, Калкута, Мармаган, Вишакхапатнам, Мадрас, Кочин и др. Международните летища са Делхи, Мумбай, Калкута, Мадра.
Впечатляващите дворци на Индия са една от нейните гордости. Червеният дворец (крепостта Пурана) в Ню Делхи и Агра Форт са включени в списъка на ЮНЕСКО със световното културно наследство. Освен легендарния и неповторим Танд Махал, в Индия има още стотици великолепни дворци, които трябва да се видят. Водният дворец, известен още като Джал Махал (Jal Mahal Palace) е разположен в град Джайпур (Jaipur) в индийската провинция Раджастан. Първите му три етажа са разположени изцяло под водата. В Орча (Orchha) могат да се видят красивите архитектури на Джахангир Махал (Jehangir Mahal) и Радж Махал. Сред останалите магнити за туристи от цял свят са Дворецът Майсур (Mysore Palace), крепостта Агра (считана за най-важното укрепление на територията на Индия), Хава Махал – Дворецът на ветровете в Джайпур, дворецът Умайд Бхаван (Umaid Bhawan Palace) в Джодхпур. Удивителна е и крепостта Мехрангарх (Mehrangarh Fort) в Джодхпур.Само на около 40 км западно от Агра и неговият най-голям символ - Тадж Махал, трябва да се види Фатехпур Сикри (Fatehpur Sikri) - старинен архитектурен комплекс от 16 век.
Индия е една от най-популярните туристически дестинации, което е резултат от хилядолетната култура, огромния брой исторически паметници и културните традиции тук. Туризмът в Индия осигурява заетостта на близо 40 милиона индийци. Над 4 милиона туристи посещават страната ежегодно като количеството на създадените снимки в Индия са няколко милиарда. Важни забележителности могат да се открият в почти всеки щат и град в Индия. В Ню Делхи няма как да не видите Колоната на Чандрагупта - 7-метрова желязна колона, която за повече от 15 века не помръднала или ръждясала. Непременно разгледайте Стария град на Ню Делхи преди да се отправите към новата част. Навсякъде ще се натъкнете на някои дворец, храмов комплекс, които разказват историята на тази нация.
Голяма част от езерата в Индия са изкуствени, но надминават със своята красота и чистота естествените водни басейни в страната. Раджастан (Rajasthan), Химачал Прадеш (Himachal Pradesh) и Северозападните щати на Индия са с най-голяма концентрация на езера. Някои от най-важните езера тук са Дхебар (Dhebar lake), Наки (Nakki lake), Пушкар (Pushkar lake), Чандра Тал(Chandra Tal), Сурай Тал (Suraj Tal) и Дал (Dal Lake). Езерото Пичола (Pichola Lake) е разположена в подножието на хълмовете Аравали в Индия, в град Удайпур (Udaipur), който е част от южната част на щата Раджастан (Rajasthan). То е изкуствено създадено, сладководно езеро, като е част от няколкото езера, разположени в местността на град Удайпур. Водният басейн е създаден още през 1362 г. Насред езерото има два острова, на които са построени уникално красиви дворци и храмове – Джаг Нивас (Jag Niwas) и Джаг Мандир (Jag Mandir), от които гледката към езерото е уникална.
Горите заемат 24 % от територията на Индия. В страната са организирани над 102 национални парка, към 500 резервата, които съхраняват нейната безценна и разнообразна флора и фауна. Първият национален парк в страната е Джим Корбет (Jim Corbett National Park), създаден през 1936 г. Мангрова джунгла може да се види в рамките на Национален парк Съндарбанс (Sunderbans National Park), голяма популация от тигри се пази в Бандхавгарх (Bandhavgarh National Park), от бамбукови гори, езера и потоци изобилства в Национален парк (Kanha National Park), слонове в естествената им среда може да видите в Нагархоле (Nagarhole National Park), а Рантамборе (Ranthambore National Park) е удивителна смесица от природа и история, гордееща се със своята крепост.
Голяма част от Индия заемат най-високите планини на Земята-Хималаите. Релефът на Индия е изключително разнообразен - високи планини, обширни равнини и плата, заблатени низини и пустини. В Хималаите се намира най-високата точка на Индия - връх Канченджонга (8598 м). Величествените им хребети са масивна геоложка и климатична преграда, която минава почти през цяла Северна Индия, по протежение на 2500 км. Хималаите са младонагънати планини, които продължават да се издигат в резултат на мощното тектонско движение (в северна посока) на Индостанската литосферна плоча. В най-северния край на страната се издигат част от хребетите на високата низина Каракорум. Плодородните равнини на Северна Индия са ограничени на север от величествените Хималаи, а на запад - от пустинята Тар. По протежение на южните крайбрежия пък се простират Гхатите - планински вериги западно и източно от Деканското плато.
Главните реки в Индия са Ганг с притока Джамна, Инд, Брахмапутра, Нарбада, Годавари, Кришна. Културната традиция на Индия с Ганг може да се проследи много назад във времето. Реките в Индия притежават силно религиозно значение за хората. Те покриват географска зона от 329 милиона hхектара и са важни за селското стопанство в Индия. Реката е с фундаментална роля от първите заселници на района, които изграждат своето общество в долината на Ганг. Ритуал типичен за индусите е потапянето в Ганг. Къпането в реката е символ на пречистването на душата от греховете. Едновременно с това Ганг служи за напояване, пране и изпращане на мъртвите тела към вечния им път.
Индия предлага широка гама от пещери, разпръснати из цялата й територия. Някои от пещерите в Индия са същински архитектурен шедьовър и приключение в историята на страната. Туристи от цял свят посещават пещери като Аджанта (Ajanta), Елора (Ellora), Елефанта (Elephanta), Амарнат (Amarnath), Удайгири (Udaigiri), Патал Бхуванешвар (Patal Bhuvaneshwar) и Аурангабад (Aurangabad caves). Някои от тях са включени в списъка на ЮНЕСКО със световното природно и културно наследство. Пещерите Бадами (Badami) са разположени близо до билото на червен пясъчник в северната част на Карнатака в Индия. Комплексът включва 4 пещери, които са били построени около 6 век. Голяма част от пещерите в Индия са дело на човешка ръка и предлагат уникални каменни скулптури и образи.
В Индия се зараждат четири от най-изповядваните религии — значимите в световен мащаб будизъм и хиндуизъм, както и важните в регионален план сикхизъм и джайнизъм. Огромен брой храмове пазят религиозната култура на страната. Интерес предизвикват както хиндуистките, будистките и джайнистките храмове на Индия, но и големият брой църкви и джамии. Едно от най-известните светилища представлява комплексът пещери на Елора и Аджанта (About Ajanta Ellora Caves), които претворяват историята на будизма и хиндуизма.
Манастирите в Индия са най-важните за будисти и хиндуисти от страната и за хора, изповядващи тези религии в цял свят. Много от манастирските комплекси предлагат възможност за пренощуване. Шечен манастир, Бодхгая, известен като Диамантеният трон на Индия, е центъра на Будисткия свят. Всяка година хиляди поклонници от цял свят посещават Бодхгая и почти всяка Будистка страна е построила там храм. Манастирксият комплекс се намира на няколко минути пешa от Великата Ступа. Ладакх (Ladakhi) е най-северната област на Индия, на около 40 км от тукашната столица Ле, а тук могат да се проследят голям брой манастири по течението на Инд. Хемис гомпа навярно е най-богатият, най-големият и може би най-известният манастир на Ладакх. Поклонници от всички краища на света се стичат в манастира Сарнат (Sarnath), близо до Варанаси (Varanassi), който е важно място за будистите.
В подножието на различните планински вериги в Индия могат да се видят много красиви водопади. Тези природни забележителности са ценна част от природата на страната и привличат много посетители. Някои от най-големите водопади в Индия са Атхирампали и Вазахал (Athirampally and Vazhachal Waterfall), Аби (Abbey Waterfall), Хогенакал (Hogenakkal Waterfalls), Джог (Jog) И Дибхсагар (Dudhsagar Waterfalls). Атхирампали и Вазахал са едни от най-големите и красиви водопади в страната. Местността е едно добро място за пикник и се намира на разстояние 90 км от Кочи.