Pochivka.com»Мароко

Мароко

Информация

  • Население33757750
  • СтолицаРабат
  • Валутамарокански дирхам (M
  • Телефонен код+212
  • Езикарабски

Местоположение

Кралство Мароко е държава в северозападна Африка, с площ от 446 550 кв.км. На север и запад Мароко граничи с Атлантическия океан, а крайбрежната ивица възлиза на цели Северно са още Гибралтарския проток и Средиземно море. На югоизток има граница с Алжир и на юг - със Западна Сахара. На запад има широк излаз отново на Атлантическия океан. Мароко е една от най-приятните за посещение африкански държави. Дружелюбно население, вкусна храна, прекрасни плажни ивици и отлична туристическа база са сред отличителните черти на Мароко. Агадир например може да ви очарова с плажовете си, Маракеш, наричан "розовият град" е сякаш излязъл от "1001 нощи".
Столица на Рабат е едноименният град, но с население над 4 млн. Казабланка е най-многолюдният. След Рабат и Фес, Маракеш е четвъртият по големина град в Мароко. Административно деление е на 16 области. В Мароко има 10 международни летища и големи морски пристанища в Казабланка, Танжер, Сафи. Името му означава „бъди бърз“ или „пътувай бързо“. Маракеш е известен като градът на „1001 нощи” и гарантира истинска арабска приказка на всички посетители. Фес е третият по големина град в Мароко. Най-голямата забележителност на града е старинния квартал Медина, включен в списъка на ЮНЕСКО. В западната чяст на високите Атласки планини се намира мароканският град Тарудан (Taroudant), известно с килимарството, бижутата си и развитите занаяти. Шефшауен (ChefChaouen или Chaouen) е малко курортно градче в северозападната част на Мароко. Това е най-голямото населено място на едноименната провинция. Градчето е популярно с малките си колоритни пазари и най-вече с търговията си с хашиш. За любителите на испанската култура, примесена с екзотиката на слънчева Африка, градът Сиди Ифни (Sidi Ifni) е перфектната дестинация. Това е невероятно спокойно и доста малко курортно градче с няколко хотела, пристанище, пазар и много мили хора.
Касбах в Мароко (The Kasbah in Morocco) е една от най-големите забележителности не само за страната, но и една от най-емблематичните панорами на Северна Африка. Касбах по своята същност е типична медина – ислямски крепостен град. Мароко често се нарича земята на "хилядата Касбах" и това наименование се свързва с местата, които са се сформирали като междинни спирки по маршрутите на древните керванни търговски пътища, по които преминавали многобройни търговци и авантюристи.
Мароко се посещава всяка година от около 4 млн. туристи. Наистина вълнуваща мароканска дестинация е градчето Аит-Бен-Хаду (Ait Benhaddou), което е част от наследството на ЮНЕСКО. Известно е още като тукашния Холивуд заради множеството световноизвестни филми, които са снимани тук (Гладиатор, Содом и Гомора, Последното изкушение на Христос и др.) Древният град Ликсус (Lixus) се намира на север от днешното морско пристанище на Лараш (Larache). Изграден е на десния бряг на река Локус (Loukkos). В древността мястото е било един от главните центрове на римската провинция Мавритания Тингитана (Mauretania Tingitana). Волубилис (Volubilis) естаринен археологически обект в Мароко., разположен е близо до Мокнес, между градовете Фес и Рабат. В този културен паметник, който от 1997 г. е в книгата със световното историческо наследство на ЮНЕСКО, се намират най-добре запазените руини в тази част на Северна Африка. Мароканската кухня издига в култ кус-куса. Тажин (Tagine) пък е традиционно пикантно ястие, приготвяно от месо и зеленчуци. Калия (kaliya) е популярно берберско ястие, което се готви агнешко, домати, чушки, лук и поднесено с кус кус или хляб. В Рабат обикновено се пие пресно набран чай - нана и по-рядко кафе. Интересен факт е, че пилетата не се продават замразени, а се обработват на мига пред купувача.
В Атласките планини се е образувало езерото Мойен (Moyen Atlas) при надморска височина 1,630 м и е класифицирано като национално съкровище. Още по-високо, при 2100 м надморска височина в Средните Атласки планини се е образувало езерото Агелмаме Сиди Али (Aguelmame Sidi Ali). Езерото има кристално чисти води и достига дълбочина от 56 м.
Никъде другаде в Африка не може да се види толкова рязка промяна на пейзажите, както в Мароко. Тук само няколко км след планинските върховем покрити със сняг, следват тревисти полупустини, осеяни с оазиси. Отглеждат се най- разнообразни култури, дървета и растения. Климатът е предимно субтропичен, средиземноморски.
Атласките планини се разпростират от югозапад до североизток в Мароко. Планински части са Риф, Среден Атлас, Висок Атлас и Антиатлас. Най-високият връх е Тубкал – 4165 м. а запад и изток - равнини и платото Мароканска месета, а на юг и югоизток - части от пясъчната и камениста Сахарска пустиня.
Главни реки в Мароко са Сус (Ziz River), Дра (Draa River)и Бу Регрег (Bou Regreg), а името на последната река се превежда като "баща на отраженията". Себу (Sebou) е река в Северно Мароко с дължина от 458 км.
В планините на Мароко са се образували някои интересни пещери, посещението на които определено си струва. Пещерата Friouato caves се намира на 30 км северно от градчето Таза, с дължина от 3,5 км
Почти цялото население В Мароко изповядва сунитски ислям, но има и християни, и представители на други религии. Кралят е и духовен глава и се ползва с дълбокото уважение на народа. Покрай района Джама Ел Фна в центъра на Маракеш може да се види джамията Кутубия. В Казабланка се намира джамията Хасан II (Hassan II mosque) — най-голямата в целия ислямски свят след Масджид ал-Харам в Мека. Построена е по проект на френския архитект Мишел Пинсо от 1986 до 1993 г. в чест на предишния марокански крал Хасан II.
Водопадът Cascades d'Ouzoud се е превърнал в една от най-популярните дестинации в Мароко. Водопадът се отличава с голяма красота, а височината му достига 100 м. Намира се на 150 км североизточно от Маракеш.