Полша

Информация

  • Население38167329
  • СтолицаВаршава
  • Валутазлота (PLN)
  • Телефонен код+48
  • Езикполски

Местоположение

Полша е република, заемаща Централна Европа. Заради стратегическото си положение в хода на историята Полша е важен кръстопът и връзка между Източна и Западна Европа. Западната й граница е очертана от Германия, южната - от Чехия и Словакия, на изток е заобиколена от Украйна и Беларус, а на север - с Литва, Русия и Балтийско море. Едновременно с това положението й е предпоставка за многото бурни исторически събития и битки, които са се водили тук. Към момента Полша е парламентарна република, начело с президент. Законодателната власт се изпълнява от парламент (Сейм-долната камара) с 460 и сенат (горната камара) със 100 депутати с 4-годишен мандат. От 1 януари 1999 г. страната е разделена на 16 провинции, които са наречени воеводства. Произходът на името Полша се свързва със западно славянските племена Полани (Polans/Polish Polanie). Религия: католици (95 %) Официален празник: 11 ноември Административно деление: 16 воеводства и 65 града със статут на окръг Полша се разпростира на площ от 322 575 кв.км като в по-голямата си част има предимно равнинен релеф. Северните и централните райони на страната са низини, като 2/3 от площта се пада на Средноевропейската низина. Важна характеристика на страната е излазът на Балтийско море на северната й граница. Полска низина е със средна надморска височина 173 м и има ниски пясъчни брегове. Климатът на Полша е умереноконтинентален с морско влияние в северните части. През зимата средната температура е около -5 градуса, а през летните месеци достига около 20 градуса. Полша има гъста речна мрежа, представена от най-големите реки Висла, Одра и техните притоците. Същинската история на Полската държава започва през 9-10 век, но славяните заселват днешните територии на Полша още през 6-7 век. Официалната да та на образуване на държавата е 960 г., когато неин владетел става княз Мешко I.

Градове в Полша

Сред най-атрактивните градските дестинации за туристите в Полша са Варшава, Краков, Вроцлав, Познан, Люблин и Торун. Всички са съхранили невероятни културни паметници и архитектурни шедьоври. Варшава е столицата и най-големият град в Полша, намиращ се в централната част на страната, над река Висла. Старият град на Варшава (Stare Miasto) е най – старата и впечатляваща историческа част от града. Краков е вторият по-големина град в Полша. Сукиеннице и Градския площад. Според някои данни, Краков притежава най-просторния незастроен градски площад в Централна Европа. Сукиеннице е сграда-музей в центъра на площада – място за антикварни находки и сувенири. Краков шестият по големина град в Полша, най-важното полско пристанище и столица на Поморското войводство. Главни пристанища на Полша са Гданск (Gdańsk), Гдиня (Gdynia), Вроцлав, Гливице, Колобжег, Шчечин (Szczecin), Устка, Швиноуйшче (Świnoujście). Вроцлав е историческа столица на Силезия (Silesia) и главен град в Югозападна Полша. Той е сред най-значимите академични и научни центрове в страната. Наричан градът на "стоте моста" или “Полската Венеция” Вроцлав е на река Одер и е осеян с прекрасни исторически паметници, музеи и галерии. Интересни за посещение са Стария град Вроцлав, Пазарния площад и Замъка Вроцлав (Wrocław Palace). Закопане е град в Южна Полша, в западните Високи Татри, на 90 километра южно от Краков, близо до словашката граница и е един от добрите планински курорт. Град Сопот се намира в северна Полша и заедно с Гдиня и Гданск правят агломерацията Триеместо. Градът е разположен край Гданския залив на Балтийско море, в историческия регион Померелия (Гданска Померания). Днес е популярен спа курорт край морето. На 50 км от Гданск може да посетите и замъка Мариенбург (Marienburg Castle). Полша притежава огромно историческо културно наследство в лицето на много средновековни замъци. Още един такъв е и замъкът в Плавновице (Castle in Plawniowice), до който се намира и едноименното езеро.

Замъци в Полша

Полша притежава огромно историческо културно наследство в лицето на много средновековни замъци. Едни от тях за внушителни бойни бастиони, други са резиденции на владетели, а трети са просто фамилни имения. По-голямата част от замъците и дворците на Полша са реставрирани и поддържани в отлично състояние, което ги прави една от най-интригуващите забележителности на страната. Сред най-големите и важни крепости на Полша е замъкът Мариенбург (Marienburg Castle), разположен край град Малборк на 50 км от Гданск и затова е известен още като крепостта Малборк. Включен е в списъка на ЮНЕСКО със Световното културно наследство и се счита за най-големият в света готически замък, направен от тухли. Друг красив дворец е Плавновице (Castle in Plawniowice), до който се намира и едноименното езеро. Всеки голям град в страната може да се похвали със своя крепост. Такива са замъкът Вроцлав (Wrocław Palace). В Краков, на хълма Вавел е уникалния Кралски замък (Wawel Castle). В столицата Варшава освен Кралския замък има още пет интересни дворци, които си струва да бъдат посетени.

Забележителности в Полша

В почти всеки голям и малък град от Люблин да Познан, човек може да види градската красота и селския чар на Полша. И днес много гробища и паметници свидетелстват за лагерите на смъртта. Солната мина във Величка (Wieliczka), построена през 18 век, представлява цял подземен град, който включва в себе си санаториум, театър, църква и кафене. Всичко, от стълбищата до полилеите, е направено от сол. Емблематичен за страната си остава концентрационния лагер в Аушвиц, близо до Освиенцим (Oświęcim).

Езера в Полша

Северно релефът на Полша става хълмисто-моренен с много езера, като Поморското езеро, Мазурските езера. Полша е една от страните с най-голям брой езера в света с над 10 000 затворени водни басейна. Най-големите езера са (Lake Śniardwy), Мамри в Мазурия (Lake Mamry in Masuria), Лебско (Lake Łebsko) и Дравско в Померания (Lake Drawsko in Pomerania). Сред любимите за плаж на туристите са езерото Солина (Lake Solina) близо Леско (Lesko) в югоизточната част на Полша, а природата на олиготрофното езеро Курткови (Kurtkowie) е уникална гледка.Регионът Мазурия е най-големият и най-посещаван езерен регион в Полша.

Паркове в Полша

Полша има общо 23 Национални парка, като са предвидени още 3 – в Мазурия (Masuria) Краков-Счеточова (Cracow-Częstochowa Upland), и източните Баскиди (eastern Beskids). В страната има над 120 защитени от закона влажни зони и 778 резервата. В южната част на Полша може да се види дори пустиня, известна като (Błędów Desert) и простираща се на площ от 32 кв.км. В рамките на Национален парк Словински (Słowiński National Park) могат да се видят интересните пясъчни дюни. Национален парк Татра (Tatra National Park), Национален парк (Gorce National Park) също са добре познати на туристите.

Планини в Полша

В страната има 21 планини с височина над 2000 метра, всичките от които се намират в масива Високи Татри (High Tatras). Южната част на страната е белязана от красиви гористи възвишения. В южните й части са се образували Судетите с планината Карконоше и връх Снежка (1602 м) и Карпатите, където са Високи Татри с исполина връх Риси (2499 м) и Западните и Източните Бескиди. Популярни сред туристите са Силезките каменни планини (Silesian Stones Mountain) в югозападна Полша. Най-високата точка на Полша е именно северозападния връх на Риси (Rysy) с неговите 2499 метра. Планинският масив Живонт (Giewont) е част от Национален парк Татра (Tatra National Park) и е дълбоко свързан с полския фолклор и рицарството. Популярна сред туристите е още планината Горсе (Gorce Mountains) в едноименни Национален парк (Gorce National Park).

Реки в Полша

Полша има речни пътища с обща дължина от км. Полша има гъста речна мрежа, като тя се оттича към Балтийско море. Най- голямата и важна река в страната е Висла с 100 км дължина. Нейни големи притоци са Сан и Западен Буг, както и втората по големина река в страната Одра. Притоци на Одра са Нотеч и Варта. Висла извира от Западните Карпати, с криволичещо течение пресича страната от юг на север и се влива в Гданския залив. По нейното течение са разположени двата най-важни града в Полша - Варшава и Краков. Река Одра извира от Судетите в Чехия и се влива в дълбоко врязания Поморски залив. Заедно с Висла двете реки са известни в Германия като река Одер. Одра в долното си течение формира част от границата с Германия. От ранни времена реките на Полша са използвани за плаване и навигация, като и днес по Висла и Одра преминават търговски и пътнически кораби.

Пещери в Полша

Само в Полските Татри са се образували 771 пещери с обща дължина над 124 км. По-голямата част са карстовите пещери (предимно в западната част), но има няколко малки тектонски пещери. Най-големите и най-дълбоките пещери на Татрите в Полша са се формирали в масивите Czerwone Wierchy и Kominiarski Wierch. Друг пещерен район на страната, който не е добре изследван е масивът Живонт (Giewont). Една от най-популярните пещери в Западните Татри е Голямата снежна пещера (Jaskinia Wielka Śnieżna) с дължина от 23,619 км - най-голямата пещера на Полша. В останалите планински масиви на страната има още десетки пещерни тунели, но туристическите пещери в Полша са общо 17 на брой, сред които Райската пещера (Jaskinia Rai), Мечата пещера (Jaskinia w Mechowie) и Пещерата на мечките (Jaskinia Niedźwiedzia) в южната част на страната. Навярно най-интригуващата и известна остава обаче пещерата Драконов ден (Dragon's den) на хълма Вавел в Краков. Разположена в сърцето на бившата полска столица тази скална формация е с дължина 276 м и разказва интересна легенда за свиреп дракон, убит от човек. характер.в Снежна, Полша, - 640 м

Църкви в Полша

Сред великолепните красиви църкви на Полша е запазен един уникален екземпляр на средновековната строителна технология от дърво - Дървената църква в Дебно - обект на световното културно наследство. Подобни дървени църкви са запазени предимно в Скандинавия. Общо 138 църкви и религиозни организации има в Полша. Сред най-ярките и важни образци на духовността в страната са Катедралата Вавел в Краков, която се счита за едно от най-важните национални светилища на Полша. В град Лодж (Łódź) пък може да се види неголямата катедрала Александър Невски (Alexander Nevsky Cathedral in Łódź). Сред църковните гордости на Полша са Катедралата в Краков, Катедралата Свети Йоан (Katedra św. Jana) в стария град на Варшава и "Успение на Света Богородица" в Гданск, която се счита за най-голямата тухлена църквата в цял свят.

Манастири в Полша

Наред с великолепните църкви и катедрали в Полша могат да се видят и великолепни манастирски комплекси като Ясногурският манастир (Jasna Góra) в град Ченстохова. От векове той се тачи като за духовната столица на полския католицизъм. Притежава чудотворната икона „Черната мадона", която е полски светиня и всяка година милиона поклонници идват в манастира заради нея. Доминиканският манастир Служеву (Służewiu) е значително религиозен център в столицата Варшава, построен между 1937-1939 г. До ослепителния град Краков може да се види Бенедиктския манастир Тунйек (The Benedictine Abbey in Tyniec), построен на живописна скала, под която тече река.

Водопади в Полша

Национален парк Биешчади (Bieszczady) е разположен в източната част на страната, където се намира по-големите и красиви водопади на Полша, с височина над 20 метра. Водопадът Камиенсжик (Kamienczyk Waterfall) е един от най-популярните и фотографирани в планината Карконосже (Karkonosze Mountains). Той достига 27 метра височина, които са разпределени в три живописни каскади. Невероятно красив е Микйевич (Mickiewicz Falls) във Високите Татри. Други от по-големите водопади на Полша са Бяла (Biała Waterfall), Дзики (Dziki Waterfall), Сиклава и Сиклавица (Siklawica) и мн. др.