Чичен Ица

12.10.2010
Chichen Itza

Чичен Ица (Chichen Itza) е навярно най-големият, значим и удивителен град, издигнат от маите, който днес се намира на територията на Мексико. Много от най-забележителните обекти в Мексико са разположени на полуостров Юкатан, който представлява една равнинна, гореща и много суха област. Тук има няколко малки езера, които се наричат сеноте. Именно до едно такова езеро, в северната част на полуострова е издигнат невероятният исторически град на маите Чичен Ица. Днес този най-значим комплекс, завещан от великата цивилизация на маите е включен в списъка със световното културно и историческо наследство на ЮНЕСКО.

Селището е изградено от народа Ица от групата на маите, които мигрирал в региона някъде през 7 век. Малко по-късно, около 10 век, Чичен Ица е превзет от народа на толтеките, който изживява тук своя културен апогей в тяхната цивилизация. Смята се, че Чичен Ица е започнал да се изгражда още около 5-ти век. Днес този исторически комплекс се счита за най-внушителното доказателство за великото минало на индианските цивилизации и за най-големият индиански град на територията на Мексико.

Чичен Ица се оформя като град към 600 година. Нашествията на толтеките най-вероятно за започнали преди 987 година. Доказателство за това дават намерените от тогава каменни изделия, които са смесица между стиловете на маите и толтеките. През осми век се предполага, че са кипяли големи войни, в резултат на което Чичен Ица потъва в руини, които могат да бъдат видени и днес.

Чичен Ица

В Чичен Ица могат да се видят сравнително добре запазени постройки от времето на маите, сред които най-известната е "Пирамида на Кукулкан", където два пъти годишно лъчите на следобедното слънце образуват сянката на костенурка, която се изкачва по стълбите на храма.

Посетителите на Чичен Ица днес могат да видят храмове и тераси, стъпаловидни пирамиди, стълбища, олтари, дворци, тронове, издялани надписи, пазари, дворове за игра с топка, бани, обсерватория и статуи на богове. Всички те са разположени на площ не по-голяма от 10 кв. километра. Древните жители на Мексико отделяли важна част от ритуалите си за човешки жертвоприношения към боговете си.

Макар и маите да не използвали металните сечива, те били специализирани в създаването на великолепни сгради, бижута, грънчарски изделия, украшения от пера, тъкани и стенни рисунки. Маите от Чичен Ица са открили календари, имали своя писменост, а огромна е заслугата им в изучаването на звездното небе. Испанските войници завладяват Мексико през 1519 година и именно те плячкосват и унищожават голяма част от богатствата на Чичен Ица.

Днес особено интригуващ в комплекса на Чичен Ица е масивният Храм на войните на границата с джунглата, който е заобиколен от цели 60 колони. Съвсем ясно по каменните барелефи могат да се видят изобразени толтекски войни с пробити носове, готови за битка, които са накичени с украшения от пера на главата. Изображения на змии и черепи са се запазили на източната тераса на двора за игра с топка.

Чичен Ица в Мексико

Именно до тази Стена на черепите в Чичен Ица някога е била мястото, където са се набучвали отрязаните човешки глави по време на жертвоприношения. Девет стъпала, символизиращи деветте подземни свята има пирамидата. Тя се издига на височина 24 метра, а точно 91 стъпала водят към храма, посветен на Кукулкан.

3.8
Общо гласували: 15
5 4
4 5
3 5
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати