Връх Матерхорн

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Matternhorn

Навярно мнозина са виждали величествената осанка на връх Матерхорн (Matterhorn) на известна марка шоколади, но не са си давали сметка, че пред тях е изображението на един от най-дивните и опасни върхове по нашата планета. Връх Матерхорн със своите 4 478 метра надморска височина е част от планинската верига на Алпите. Матерхорн се извисява точно на границата между Швейцария и Италия. Предизвикателство за опитни алпинисти и катерачи от цял свят, връх Матерхорн е исполинът, който е покорен най-късно сред всички големи върхове на земята. На него целогодишно се задържат снегове и ледници.

Връх Матерхорн е един от най-известните, като се нарежда гордо до К2 в Хималаите и шампионa Еверест. Матерхорн е забележителен със своята форма на почти идеална пирамида, като острият му връх е ярко изразен. Този гигант се е образувал преди цели 50 млн години, когато са се сблъскали континентите Африка и Европа. Матерхорн представлява скален блок, формирал се от движенията на земната кора. В подножието на Матерхорн се намира швейцарският град Цермат, откъдето е заснета една от най-популярните панорами към огромното било. Добра гледка към Матерхорн се открива и от италианските алпийски градове Брьой-Червиния и Валтуранж.

Първият опит за изкачване на връх Матерхорн е проведен през 1789 година, когато швейцарският физик и геолог Орас Бенедикт дьо Сосюр прави неуспешен опит да достигне най-високата точка на Матерхорн. Преди това швейцарецът е изкачил връх Монблан. В годините между 1861 г. и 1863 г. английчанинът Едуард Уимпър неколкократно предприема екстремни опити да покори Матерхорн. Всички те стартират от италианска територия и са неуспешни.

През 1865 година катерачът решава да опита от швейцарската страна. Групата, която поема нагоре по стръмните скали на Матерхорн е общо от 5-тима души, като Уимпър и младият лорд Франсис Дъглас наемат за помощник известен водач към връх Цермат. Експедицията потегля сутринта на 13 юли 1865 година. Тя трае около два дена, като е успешна и за първи път в историята връх Матерхорн е покорен. Едно огромно нещастие при спускането обаче помрачава радостта на алпинистите. Пътят надолу е бавен и изключително труден, като в един суров участък групата пропада, въжето се къса. Четирима от алпинистите загиват, като единственият оцелял е Уимпър.

В наши дни ежегодно около 2000 души се опитват да изкачат Матерхорн, но нещастните случаи са за жалост доста често, като приблизително 15 алпинисти годишно загиват по склоновите на исполина. През 2007 година и трима български алпинисти намериха смъртта си, опитвайки се да покорят Матерхорн. Иван Ненков-Гаджото на 27 г., Тихомир Стоянов-Тишо, на 24 г., и Филип Жазмати-Фил, на 29 г. загинаха при опит за зимно изкачване на Северната стена на връх Матерхорн в Швейцария, като падат в бездната от над 800 метра надморска височина.

Връх Матерхорн

Днес всички гребени и стени на Матерхорн са изкачени през всички сезони. През цялото време на годината планинските водачи повеждат нагоре по Матерхорн желаещите да покорят върха. Популярен е маршрутът през Североизточният гребен, който минава през хижа Хьорнли. В най-общи линии изкачването на Матерхорн е от средна категория (AD). То обаче може да е успешно само от опитни и изключително добре подготвени планинари. Подготовката за покоряването на Матерхорн трябва да започне поне година и половина преди същинското му изкачване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.6
51
43
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
ивайло
ивайло
15.06.2014 23:22
много зле ,дори копи пейста е зле
0
0