Кавказ

17.12.2011
Кавказ

Планинската верига Кавказ (Caucasus) е побрала в себе си толкова много история през вековете, като територия на различни интереси, сурови народи и непристъпни природни местности. Кавказ е огромна планина, разположена на на границата между Европа и Азия, между Черно море, Каспийско море и Азовско море.

Кавказ попада в териториите на няколко държави - Русия, Грузия, Армения, Азербайджан, Турция и Иран. Основно Кавказ се дели на две главни части - Малък Кавказ на юг и Голям Кавказ - на север. Известна с наименованието Закавказие е територията между двата отделни дяла на планинската верига.

Туристи в Кавказ

По конкретно Кавказ се простира от Теманския залив на Черно море до Апшерониския полуостров на Каспийско море. Голям Кавказ и поделен на 3 дяла: Западен Кавказ - от Черно море до планината Елбрус, Централен Кавказ - от Елбрус до връх Казбек, и Източен Кавказ, който се разпростира от Казбек до Каспийско море).

Най-високата точка на Кавказ е връх Елбрус, достигащ рекордните 5642 метра. Елбрус се счита за най-високия връх не само за територията на Русия, но и за цяла Европа. Той се намира на границата между Русия и Грузия. Някои условности тук са породени от спорове между границата на Стария континент с Азия.

Сред останалите известни върхове на Кавказ са свещеният за арменците връх Арарат, висок 5165 метра и разположен в днешна Турция, връх Казбек и др. Рекорд по отношение на уникални природни забележителности поставя Кавказ и с най-дълбоката открита пещера в света - Вороня.

Връх Казбек в Кавказ

Районът на Кавказ отдавна е известен с множество политически и религиозни конфликти между Абхазия, Южна Осетия, Нагорни Карабах, Нахичеван и др. Тази територия от негостоприемни планини, трудни проходи, силни ветрове е влизала в границите на три някогашни империи - Персийската, Османската и Руската.

Затова Кавказ винаги е имала стратегическо значение. Още Византия, Иран, Османска империя, последвани от Руска империя (след това СССР и Русия), Златна орда, Нацистка Германия и други са се стремили в хода на историята да имат контрол над Кавказ.

Природните пейзажи на Кавказ са много и варират най-вече в зависимост от вертикалната граница и близостта до голям воден басейн. И планината Урал, разположена на североизток от Кавказ се разглежда като граница между Европа и Азия.

Планинската верига на Кавказ се е формирала преди над 20 милиона години, когато Арабската тектонска плоча се сблъсква с Евроазиатската плоча. Интересен факт е, че Кавказ технически се смята за продължение на Хималаите. Целият Кавказки регион е предразположен към силни земетресения.

4.1
Общо гласували: 9
5 4
4 3
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати