Пърт

Град Пърт в Австралия

Пърт е столицата на австралийския щат Западна Австралия. Пърт е четвъртият по население град в страната. В Пърт живеят 1 696 062 души.

Пърт е основан през 1829 г. от капитан Джеймс Стърлинг (James Stirling). Градът е бил политически център на колонията Суон Ривър (Swan River).

Град Пърт от Кингс Парк

Градът бързо се превръща в център на бизнеса и администрацията. Градът се е развивал много бързо и става известен по света като "Градът на светлината", когато жителите му запалват в къщите си светлини, за да почеат американския астронавт Джон Глен (John Glenn), когато той минава в орбитата на земята през 1962 година. Градъ повтаря светлинния ритуал, когато Джон Грен отново минава над планетата ни – този път с космическа совалка през 1998 година.

Преди европейската колонизация районът, където днес се намира Пърт, е бил населяван от хора от племето Нуунгар Уаджук (Noongar Whadjuk) в продължение на повече от 40 000 години. Тези аборигени се прехранвали с лов и събиране на плодове. Влажните зони на равнината Суон били особено важни не само като източник на храна, но и в духовно отношение.

Районът, където сега се намира Пърт, е бил наречен Бурлу (Boorloo) от аборигените. Така европейците, които се появяват за пръв път тук 1827 година, научават това име на местността.

Пърт, Австралия

Според европейците обаче районът е бил негостоприемен и

неподходящ за селското стопанство, които биха били необходими за поддържането на нормален живот в едно селище.

Пърт и река Суон

През 1827 година британската армия създава база на южния бряг на Западна Австралия в отговор на слуховете, че районът ще бъде населен от емигранти от Франция. Пърт е първото мащабно селище на европейците в западна част на континента.

На 4 юни 1829 година новопристигналите британски колонисти са се заселили за постоянно на континента и този ден се чества всяка година като денят на основаването на Западна Австралия. Този ден се отбелязва като официален празник през първия понеделник на юни всяка година. Капитан Джеймс Стърлинг (James Stirling) избрал името Пърт за столицата. Той бил избран за губернатор. Градът е кръстен на името на град Пърт в Шотландия.

От 1831 година започват битките между британците и местното население, като в края на краищата британците успяват да победят местните аборигени. Местните племена се оттеглят към блатата и езерата на север от Пърт. През 1856 година Пърт получава статут на град.

Пърт през ноща, Австралия

След референдум през 1900 година Западна Австралия се присъединява към Федерацията на Австралия. Това била последната колония, която се присъединила към Федерацията.

През 1933 година Западна Австралия гласува в референдум да напусне австралийската федерация катосе получава мнозинство в полза на отделянето. Зачитайки резултата от референдума, новото правителство изпраща петиция до Обединеното кралство за независимост, но искането е игнорирано.

Най-големият растеж и икономически възход градът преживява през шестдесетте години на миналия век. В града и околностите се добиват и обработват злато, никел, диаманти, въглища, петрол и природен газ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
51
43
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати