Каркасон

18.12.2011
Каркасон - градът замък

Каркасон (Carcassonne) е град-замък във Франция. На висок хълм, сякаш естествено израснал от върха му, се простира най-голямата крепост в цяла Европа. Двойната стена, тридесет и осем кули, които приличат на островърхите шапки на средновековни придворни дами или феи, правят впечатление на истински приказен замък.

Усещането се засилва от приказните мостчета, дървените галерии, а във вътрешността на крепостта е разположена старинна катедрала, украсена с химери, стъклени витражи с неповторима украса и огромни каменни плочи на пода.

Каркасон е градът-замък, който е изиграл водеща роля в много войни и е един от малкото средновековни градове, които днес изглеждат точно така, както и по времето на разцвета си през Средновековието.

Каркасон, Франция

Основните забележителности на Каркасон са Горният град, който е характерен с крепостните си стени, както и Южният Канал. Каркасон често е наричан каменна книга, тъй като с негова помощ лесно може да се проследи историята на всяка епоха, на която той е бил свидетел.

Каркасон е идеален пример за история на военната архитектура – от древните римляни до четиринадесети век. В самата крепост днес е разположен малък град, в който има романтични улички, много магазини и кафенета. Сувенирите, които се продават в крепостния град, са особени – най-актуални са бронзовите слънчеви часовници със син магически кристал, копии на старинни оръжия, глинени статуетки на светци и кожени елеци – всичко е като че ли по времето на Средновековието.

В Каркасон често се снимат филми с рицарска тематика. Уолт Дисни е живял дълго време в Каркасон и именно на това дължим някои красиви сцени от анимационните приказки на компанията му.

Днес в Каркасон живеят над 46 000 човека. Името на града произлиза от времената, когато на територията му са живеели келти.

Каркасон

Каркасон се състои от два града – Бастид Сен Луи (Bastide St-Louis) и средновековния Сите (Cité). Бастид Сен Луи не предизвиква голям интерес у туристите, но Сите е една от най-големите атракции в цяла Франция. Вестготите са построили вътрешните стени през пети век, и те устояли на нападенията на франките.

Легенда за произхода на града разказва, че по време на обсадата градът бил на границата на измиране заради липсата на храна. Тогава една от благородните дами в пределите на крепостта, чиято фамилия била Каркас (Carcas), събрала всичкото зърно, което имала, и пуснала прасетата да го ядат пред очите на обсадилите града войски. Тогава франките решили, че градът има неизчерпаеми запаси от храна и се оттеглили.

Сарацините успели да превземат Каркасон в началото на осми век, но били изгонени по-късно. През дванадесети век стените на крепостта са укрепени допълнително. През седемнадесети век крепостта изгубила значението си на стратегическо укрепление.

Постепенно крепостта започнала да се превръща в руини, но през деветнадесети век била възстановена, за да се превърне в основна туристическа атракция на града.

В Сите се намира замъкът Комтал (Comtal), който е крепост от дванадесети век. В замъка са позволени обиколки, които траят не повече от час.

Сред забележителностите на града е базиликата Свети Назер (St-Nazaire), която е построена през четиринадесети век. В базиликата има прекрасни витражи и специфични медальони във вид на роза. Базиликата е изградена в Романски стил, в който се усещат и готически влияния. Органът, койтое поставен през шестнадесети век в базиликата, е признат за най-стария орган в югоизточната част на страната.

4
Общо гласували: 4
5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати