Pochivka.com»Статии и Новини»Забележителности»Дяволският мост на река Арда

Дяволският мост на река Арда

Нина 2Нина 2
Новак
748
Дяволския мост над Арда

Дяволският мост (Dyavolski) се намира на река Арда (Arda) и е известен като една от най-големите забележителности по течението на тази великолепна река. Дяволският мост, който се издига на 420 надморска височина, е построен през средните векове и се намира в близост до град Ардино (Ardino). Дяволският мост, който е обявен за паметник на културата, е бил издигнат през река Арда по заповед на султана Селим Първи (Selim I).

Мостът представлява живописна гледка, тъй като от двете му страни се издигат високи скалисти склонове, които са издигнати на по над осемстотин метра надморска височина. Дяволският мост представлява каменна арка, която е много устойчива. Той е доста дълъг – над петдесет и пет метра, а широчината му е почти четири метра.

В най-високата си точка Дяволският мост достига почти дванадесет метра. Навремето на моста е имало каменен парапет, но той е разрушен частично от времето. Туристите пристигат тук предимно пеша, макар че може да се стигне и с кола, но пътят е много лош и тесен.

Старинна легенда обяснява странното име на моста, наричан Дяволски. Точно под моста, при определено време на деня и погледнато от точно определен ъгъл, може да се види истинско дяволско лице. Мостът е така направен, че само онези, които знаят тайната му, могат да видят образа на дявола. Той е бил вграден от майстора, който е направил навремето моста.

Древна легенда разказва, как мостът се разрушавал всяка нощ, след като бил издиган окончателно. Това се повтаряло в продължение на много месеци. Местните били убедени, че това е работа на дявола, тъй като нямало друго обяснение за внезапното разрушаване на построения на няколко пъти мост. Тогава млад мъж, строител на мостове, решил да докаже на всички, че дяволът няма отношение към моста, но сбъркал. Докато работел, той спял в близост до моста.

През нощта му се явявал дяволът, който го уверил, че ще му помогне да завърши моста, ако спази условието му – лицето на дявола да бъде в самия мост. Условието на дявола било само посветените в тайната да могат да виждат лицето му, образът му да е недостъпен за очите на онези, които не знаят за тъмната сделка. След като мостът бил завършен, майсторът починал.

Според местните наистина има някаква тайна, тъй като мостът никога не се е повреждал. Лицето на дявола наистина може да се види при ясно време. Но трябва да знаете, че дяволският мост трябва да се гледа вертикално. Половината от лицето на дявола е изсечено в скалата, а останалата половина се отразява във водата и така се изгражда цялостния му образ. Смята се, че който види лицето на дявола, ще се радва на късмет и богатство.

Векове наред много малко хора са знаели за тази тайна, но неотдавнашна публикация в пресата разкри легендата и я направи публично достояние. Преди това не се знаеше от широката публика каква точно е причината за наименованието на средновековния каменен мост, тъй като легендата за това не беше известна на много хора. Тя бе достояние предимно на местното население, а за туристите оставаше загадка какво е породило името на моста.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
55
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати