Мулен Руж

30.01.2013
Мулен Руж

Мулен Руж (Moulin Rouge) е едно от най-известните кабарета в света. То се намира в Париж (Paris) и в превод името му означава червена мелница.

Сградата, в която се намира прочутото кабаре, е била построена през 1889 година. Кабарето се намира на булевард Де Клиши (de Clichy) и е получило името си заради червената мелница, която се намира върху самия покрив на сградата.

Откриването на Мулен Руж съвпада с разцвета на периода, известен като Бел Епок (Belle Époque) – времето на величието на културата и развитието на техническия прогрес.

Създател на Мулен Руж е Жозеф Оле (Joseph Oller), а мениджмънта на новото заведение е бил поверен на Шарл Зидлер (Charles Zidler). За кратко време кабарето се превърнало в място, където се събирали известните и богатите. Но освен тях в кабарето идвали и обикновени хора, които искали да се докоснат до неповторимата магия на разкоша и изключителната красота. Оле и Зидлер наричали на шега Мулен Руж с името Дворец на жените. Още от създаването си кабарето е направено така, че декорите да могат да се сменят много бързо и да учудват със своята атрактивност.

В Мулен Руж се е събирало най-отбраното френско общество и танцьорките в него са били много атрактивни, каквито са и днес. В Мулен Руж танцът, известен като кан-кан, се превръща в истинска феерия.

Откриването на кабарето е било посветено на откриването на Световното изложение в Париж. Освен френската аристокрация, в кабарето са прекарвали дълги часове световноизвестни писатели и художници. Един от най-честите посетители на Мулен Руж бил прочутият френски художник Тулуз-Лотрек, който е посветил серия свои творби на танцьорките от известното кабаре. Негови творби красят и до днес стените на заведението. Сред прочутите посетители на кабарето бил и самият принц на Уелс (Wales).

Мулен Руж, Париж

Първият стриптийз в света е бил направен в Мулен Руж през 1893 година, когато една от танцьорките се е разсъблякла по атрактивен начин на сцената. Освен че гледали изпълненията на танцьорките на сцената, посетителите на Мулен Руж можели да използват заведението като огромен дансинг.

Танцьорките били облечени с пищни рокли, които размятали във всички посоки, като откривали пред посетителите дългите си крака. Това се смятало за много пикантно по онова време. Една от най-известните певици и танцьорки в кабарето е Мистингет (Mistinguett), която привлича любители на забавленията от цял свят.

В световноизвестното кабаре все още се пазят някои плакати и картини, които се намират там още от откриването му. Мулен Руж е успяло да устои на пожар, било е временно затворено по време на войните.

През 1915 година кабарето е унищожено от пожар и е ремонтирано 6 години по-късно, когато наново отваря врати. В Мулен Руж се поставят много оперети, за да се разнообрази програмата. През 1929 година, след като Мистингет напуска Мулен Руж, той се превръща в модерен нощен клуб с програма. Популярността му след Втората световна война нараства и в него се провеждат различни тематични ревюта и шоу-програми.

Днес в Мулен Руж пристигат любители на забавленията от цял свят, за да видят изпълненията на прочутите танцьорки и фееричната програма. Има много филми, посветени на историята на Мулен Руж.

Символът на Париж, както е известен още Мулен Руж, побира над 800 посетители. Атрактивните танцьорки имат десетки костюми и представят най-добрия кан-кан в цял свят на фона на невероятни декори.

4.5
Общо гласували: 4
5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати