Университет Хумболт

12.10.2013
Университет Хумболт

Историята на Университет Хумболт започва през 1810 г., когато е основан от либералния реформатор на образователната система Вилхелм фон Хумболт. Този виден езиковед от пруски произход поставя началото на най-старият университет в Берлин, който в същото време се смята за пример за всички съвременни университети.

Първоначално наброявал едва 256 студента и 52 преподавателя, днес Хумболтовият университет предлага възможност за обучение на около 40 000 студенти. В неговите 11 факултета се изучават над 160 специалности, които са ръководени от 450 лектора и 2600 служители.

В годината на създаването си университетът бил кръстен Берлински университет, тъй като бил единственият в града. 18 години по-късно започва да носи името Университет Фридрих-Вилхелм, а след края на Втората Световна война става Университет Хумболт.

Благодарение на Вилхелм фон Хумболт, който е брат на известния изследовател и пътешественик Александър фон Хумболт, университетът започва да се развива още с основаването си. Идеята на Хумболт е била той да служи за обединяване на изследователската дейност и обучението, с което да се постигне изключителен пример за надеждно образование в сферата на хуманитарните науки.

Университет Хумболт, Берлин

Като известен новатор и реформатор неговите идеи често били посрещани с подигравки и недоверие, но само през следващите десетилетия университетът успява да се наложи и се превръща в един от най-елитните не само в Германия, но и в цяла Европа.

Главният кампус на Хумболтовия университет е разположен в красивата историческа сграда на някогашния дворец на принц Хайнрих, който щедро е дарил своя имот за целите на образованието.

Всяка година тази сграда е посещавана от многобройни туристи, дошли да се насладят на великолепието й, с което тя се подрежда сред основните забележителности на Берлин. В нея днес се намират факултетите по изкуства, право, бизнес науки, икономика, теология и хуманитаристика.

От основаването си Хумболтовият университет непрекъснато продължава да се развива и да открива нови специалности. В него са преподавали световноизвестни имена като Алберт Айнщайн, Макс Планк и Братя Грим, а Хайнрих Хайне и Ото фон Бисмарк са получили своето образование тук.

С възникване на националсоциалистическото движение и през годините, предхождащи Втората Световна война, Хумболтовият университет също става жертва на новия режим. Всички еврейски студенти и преподаватели, както и всички, имащи различно мнение от Хитлеровите идеи, са изгонени. По този начин университетът губи голяма част от ценните умове, с които се е гордеел през изминалите години.

Едва след приключване на Втората Световна война започва завръщане на част от студентите му. Тъй като през следвоенния период Берлин е разделен на две части тази участ сполетява и Хумболтовия университет. В американската част на града се основава Свободен университет Берлин, а първоначалният университет получава през 1949 г. познатото ни и днес име Университет Хумболт.

Днес в Берлин са налице и двата университета, които имат някои съвместни програми и проекти. Техен е и най-големият медицински факултет в Европа, разположен в болница "Charité".

Можете да посетите красивата сграда на Хумболтовият университет по всяко време на годината, но имайте предвид, че есента и пролетта са доста дъждовни сезони за Германия.

4.5
Общо гласували: 4
5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати