Патагония (Patagonia)

22.11.2009

Патагония е огромна слабо населена област в югозападния край на Южна Америка.

Този природогеографски район, който е с площ около 777 000 кв.км, е разположен почти изцяло в Аржентина, като по-малка част на север влиза в територията на Чили.

Патагония (Patagonia)

Голямото открито плато на Патагония е с наклон към океана и представлява живописна гледка с разнообразен и много красив релеф.

Тук климатът е сух, предимно умереноконтинентален, като в северните части е по-топло. След плаването на Фернандо Магелан множество авантюристично настроени пътешественици се заселват по тези тучни места, но въпреки това днес Патагония е един рядко населен и все още неизследван напълно район. Името на областта е дадено от европейските мореплаватели, които са смятали, че хората са изключително високи, наблюдавайки ги от корабите. Всъщност патагонският расов тип на монголоидната раса е с нисък среден ръст.

В тези земи могат да се видят едни от най-красивите природни забележителности в цял свят. Една такава представляват гранитните кули на националните паркове „Торес дел Пайне” и „Лос Гласиарес”, както и северните и южните ледникови полета, в които забележителни са огромните глетчери.

Много от туристите любители на природата посещават Патагония заради безбрежните пъстри плата, ледниковите долини, фиордите със стръмни склонове, речните бързеи. Красивите и сякаш безкрайни равнини на пампата, които са прорязани от червени седиментни скали очароват и с изумрудените си реки и езера.

Тук се отглежда предимно люцерна, зеленчуци и някои плодове, а обширните пасища изхранват огромни стада овце. Аржентина има 13 млн. овце, чиито дом е основно в Патагония.

Патагония (Patagonia)

През последните години важен отрасъл става и туризмът. В Аржентина има над 20 национални парка, като повечето са в Патагония. Тя условно се разделя на северен и южен езерен район.

Северните езера са разположени в подножието на Андите, между Чили и Аржентина. Пешеходният туризъм е най-удачният начин да разгледате красивите месности. Тук е позициониран и най-старият аржентински резерват – „Парке Насионал Науел Уапи”, както и още няколко национални парка, съхранили девствена природа.

Южните езера заемат територията на парка „Лос Гласиарес”, в който може да се разгледат огромните глетчери Упсала и Перито Морено. Планината Фицрой е подходяща за алпинистски спортове и пешеходен туризъм и рафтинг.

Местното население е особено гостоприемно и усмихнато. За туристите са предвидени специални местни деликатеси и дегустация на хубави вина. Най-добре е разходките из Патагония да се правят през периода от октомври до април.

4
Общо гласували: 10
5 4
4 3
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати