Императорският дворец Хофбург (Hofburg)

10.05.2010
Hofburg

Историческият център на Виена (Innere Stadt) векове наред е бил обграден със стени за да защити града от потенциални агресори. През 1857 г. обаче стените са срутени, в резултат на което градът започва да се разраства и се слива с околните селища. На тяхно място е направен широк булевард Рингщтрасе, както и забележителни обществени и частни сгради, паметници и паркове. Сред тях е и бившият императорски дворец Хофбург - Hofburg Imperial Palace.

Този красив дворец в сърцето на австрийската столица Хофбург е използван за зимна резиденция на австрийското императорско семейство. В наши дни той е и официалната резиденция на австрийския президент. През 1938 г. в Хофбург Хитлер официално оповестява аншлуса на Австрия.

Самият замък Хофбург се разпростира на площ от 240 000 кв.м. Целият комплекс е съставен от 18 тракта и цели 19 двора. В императорския дворец са разположени Националната библиотека, Музеят на музикалните инструменти, оръжейната колекция на императора и Испанското училище по конна езда. В съкровищницата му се пазят и скъпоценности и бижутата на Хабсбургите.

През вековете дворецът Хофбург е бил дом на едни от най-влиятелните личности в австрийската история, включително и на членовете на Хабсбургската династия - владетели на Австрийската империя. В двореца е родена и френската кралица Мария-Антоанета.

Хофбург

Хофбург се използва като резиденция на Хабсбургите от 1279 г. В продължение на няколко века - от 13-ти до началото на 20-ти в., Хофбург претърпява множество реконструкции и разширения. Така се оформят отделните части на комплекса, строени по различно време и от различни владетели. В сегашния си вид дворцовият комплекс съществува от 1913 г. Огромната владетелска постройка съдържа около 2600 зали и стаи.

Дворецът Хофбург е толкова популярен и значим, че част от него е използвана като мотив в композицията на една от най-известните колекционерски сребърни монети.

3.9
Общо гласували: 14
5 4
4 5
3 4
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати