Сан Франциско

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Сан Франциско

Сан Франциско е нещо като „романтичната столица” на Съединените Американски Щати. Безспорно той е един от най-обаятелните, най-живописните и най-посещаваните от туристи градове в Северна Америка. За Сан Франциско са писани стихове, градската му атмосфера е фон на стотици световноизвестни филми. Ако не сте виждали никога този град, при първа възможност го направете и ще разберете какво вдъхновява душата на поета и какво грабва окото на режисьора. Сан Франциско е един от градовете-мечта, в който всеки може да открие това, което търси – просто защото тук има всичко!

Сан Франциско е разположен на Западното крайбрежие на САЩ , като бреговете му се къпят от водите на Тихия океан на запад. Със Санфранциския залив градът има досег на север и на изток, а на юг граничи с окръг Сан Матео. Сан Франциско влиза в състава на американския щат Калифорния, като е ситуиран в северната му част. Градът заема най-вътрешната част на залива Сан Франциско. Заливът е един от най-големите в Америка и пристанищата на Сан Франциско и Оукланд непрекъснато „кипят” от товарни кораби с контейнери – предимно от Азия.

Интересно е, че Сан Франциско се нарежда на второ място по гъстота на населението в САЩ, а е разположен на площ само от 18 кв. км. Той е четвъртият по големина град в щата Калифорния, а по-гъсто населен от него е само Ню Йорк. Най-важните характеристики за Сан Франциско се побират в рамките на множеството културни и исторически забележителности, култовият мост „Голдън Гейт”, множеството изискани заведения и ресторанти, голямото разнообразие от занимания на открито благодарение на приятните паркове и на последно място, но не по важност – невероятната природа с прекрасни гледки към околните хълмове в покрайнините на Сан Франциско.

Старото име на Сан Франциско е Йерба Буена. Името идва от испанските заселници през 18-ти век поради изобилието на един храст от който е идвало старото име. Името се е запазило, и в момента има остров с това име, остров Йерба Буена, недалеч от града. Островът е свръзка между Оукланд и Сан Франциско посредством мостът "Бей Бридж", който е най-големият мост на територията на Калифорния. Другият мост които е по-известен е Голден Гейт Бридж, но той е значително по-малък от "Бей Бридж". Името Сан Франциско идва, когато градът е превзет от американците през 1846 г. по време на войната между Мексико и САЩ.

Bay Bridge San Francisco

Викторианската архитектура на града няма как да не направи впечатление. Повечето от къщите в града са стари, строени още след голямото земетресение през 1906г., но дори и новите се строят във викториански стил и са особено атрактивни за туристите в града. Има многобройни хотели, а казват че на територията на Сан Франциско се помещават и 2000 ресторанта. Сан Франциско е една от десетте най-посещавани туристически дестинации в САЩ, и една от първите петдесет в света. Според списание Икономист, 15 милиона туристи са посетили Сан Франциско през 2004 година, което носи приходи на града в размер на 6, 7 милиарда долара.

Църквата "Мисия Свети Франциск от Асизи", известна още като Мисия "Долорес", е най-старата сграда в Сан Франциско. Тя е основана на 9 октомври 1776 г. и всъщност името на града идва от нея. Църквата се намира в квартал Мишън и е кръстена на Свети Франциск от Асизи, монахът от който идва името на францисканският орден.

San Francisco

Най-големият парк в Сан Франциско е Голдън Гейт парк. Други паркове са Президио, който е и един от големите, Буена Виста парк, което се превежда като "Хубава гледка". Той е и най-старият в града. Други приятни места за разходка сред зелени места са Аламо Скуеър, Йерба Буена Гардънс, Юниън Скуеър, който е разположен в най-туристическата централна част на Сан Франциско, Лафайет парк, Долорес парк (Dolores Park), Криси филд , Сидни Г. Уолтън Скуеър, който също е разположен в центъра и още други. Сред приятните крайбрежни ивици в Сан Франциско са плажовете Бейкър Бийч и Оушън Бийч.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
53
41
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати