Мека

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Свещени меса - Мека

За мюсюлманите Мека (Mecca) е това, което е Божи гроб за последователите на християнската религия. Всеки мюсюлманин е длъжен поне веднъж в живота си, разбира се, ако физическата и финансова му възможност позволяват това, да посети свещената джамия Масджид ал-Харам в Мека . Този ритуал е известен като ежегодния Хадж и всяка година приветства милиони мюсюлмани, събрали се в двора на наричаната още Голяма джамия.

Мека е един от трите най-важни центрове на исляма - Мека, Медина (Medina) и Йерусалим. Този важен град е разположен в централната източна част на Саудитска Арабия, като е столица на провинция Мека, която пък е разположена в историческата местност регион Хеяз. От Мека бреговете и водите не Червено море се намират само на 80 км в посока запад. Целият Мека е обиколен от планински хълмове, които определят съвременните рамки на града. Централните места в Мека, около Масджид ал-Харам са разположени по-ниско в сравнение с останалите части на града. Районът около Голямата джамия е известен и като Стария град на Мека.

Мека се счита за родното място на Мохамед и затова е най-свят и тачен за последователите на исляма. Тук за първи път се заражда и тази религия и започва да се разпространява сред арабските етноси. Пророкът Мохамед се преселва (хиджра) от Мека и се премества в Медина през 622 г. Както и в Медина, в Мека е позволено влизането само на мюсюлмани.

Също така мюсюлманите се кланят пред Аллах винаги в посока към Кааба в Мека. Кааба всъщност е огромен свещен камък, разположен централно в двора на голямата свещена дажамия Масджид ал-Харам. Този камък се счита за най-важният обект в цяла Мека. Някои мюсюлмани посещават гроба на пророка Мохамед, който е разположен в „Масджид ал-Набауи“ (Джамията на Пророка) в Медина. Всяка година по време на Хадж-а в мека идват около три милиона мюсюлмани от цял свят, за да се молят и поклонят в Голямата джамия.

На север и на юг от Голямата джамия тръгват двата основни булеварда в Мека. Жителите на Саудитска Арабия решават да издигнат своя най-свещен храм точно в централната част на Мека, където преди това са били разположени стотици домовете и къщи. Днес този район на Стария град в Мека е заменен от широки площади и големи булеварди. Мека не е само религиозен център. Тя има днес и своето модерно лице – тук са разположени някои от офисите на световноизвестни фирми. От векове насам Мека има и много важно значение за транспортната търговия между изтока и запада.

Мека

Модерното строителство в Мека и днес е с широки мащаби. Все още в ход е изграждането на най-високата постройка в града Абраж Ал Байт Тауър. Тази гигантска кула е разположена в срещуположната зона на Свещената джамия и е планирано височината й да достигне значителните 577 метра. Според плановете за тази огромна постройка в Мека, тя трябва да бъде завършена през 2010 г., с което ще се нареди до най-високите постройки на света.

Срещу лицето на Голямата джамия Масджид ал-Харам в Мека бе разположен и един старинен дворец, който напомня за робските години на района. Някога крепостта е била издигната с цел да защитава рамките на селището и жителите му от вражески нападения. Въпреки това голямо историческо значение на крепостта в Мека , правителството на Саудитска Арабия реши да премахне историческата постройка, за да открие място за построяването на модерни хотели и бизнес сгради в близост до Голямата джамия. Самият най-свещен за мюсюлманите храм се разпростира на площ от 400800 кв. м, които са в състояние да поберат близо 4 милиона поклонници.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
55
44
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати