Pochivka.com»Статии и Новини»Забележителности»Пирамидите в Гиза и Сфинксът

Пирамидите в Гиза и Сфинксът

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Пирамидите в Гиза

Пирамидите в Гиза (Giza Pyramids) се считат за най-старата туристическа дестинация в света. Макар и обвити в необясними дори и за учените тайни, Пирамидите в Гиза и Сфинксът продължават да са един от най-интригуващите иаторически обекти на нашата планета. Десетки археолози, физици и астролози са работили през вековете и продължават работа и днес, за да разгадаят истината и загадките около Некропола в Гиза и невероятните археологически паметници, които той включва. Пирамидите в Гиза и Сфинксът са единственото от седемте <чудеса на света, които реално съществуват и днес.

Пирамидите в Гиза и Сфинксът , обединени в т.нар. Некропол край този исторически египетски град всъщност представляват три каменни структури, построени с геометрическа точност – Хеопс или Хуфи, която е най-старата и най-голямата пирамида, Хефрен или Хафра, която изглежда най-висока заради това, че е издигната на по-висока платформа, Микерин или Манкаур, чиято основа е четири пъти по-малка от останалите две. Смята, че статуята на Сфинкса е започнала да ерозира още по времето на Рамзес.

Преди около 2 столетия каменните блокове на пирамидите в Гиза са използвани за построяването на една от най-старите сгради на Кайро. На това обаче се слага край в края на 19 век, когато започват първите кампании по консервацията на фараонския комплекс. До голяма степен този акт на вандализъм и незачитане на историческата светиня от страна на египтяните е виновен за сравнително лошото състояние на пирамидите в Гиза и Сфинкса, които в противен случай щяха да са запазени и до днес във вида, в който са били построени.

Най-голямата пирамида е построена за фараон Хуфу около 2530 г. пр. Хр. и до началото на 20 век се счита за най-голямата сграда на планетата. Страните на Хеопсовата пирамида са ориентирани с три градуса отклонение от четирите посоки на света. Основата й е с дължина на страната 230 метра и показва само 2, 6 см отклонение от идеалната хоризонтала. Разликата в дължината на четирите страни е само 5, 2 см, които са незначителни на фона на огромните й размери.

За построяването на Хеопсовата пирамида в Гиза е било необходимо работниците да преместят и подредят шест и половина милиона тона каменни блокове, някои по-тежки и от 9 тона. Единственото, което са имали „под ръка” за помощ е било дърво и въже. Според един анализ каменните блокове, използвани за изграждане на храмовете пред Сфинкса са извлечени от ров, който го обгражда от трите му страни. Много от тези блокове, някои от тях с тегло над сто тона, са толкова големи, че съдържат два или три различни геоложки пласта.

Има данни и за наличието на два древни града, разположени един до друг под Пирамидите в Гиза и Сфинкса . Първият е разположен по един структуриран начин, като че ли е нараствал бавно във времето. Навярно тук са живяли постоянните работници. Другият град е във вид на дълги галерии, разделени от улици и е разположен северозападно от великата стена. За главната му улица се смята, че е "почти като модерна улица". Всяка галерия включва елементи на типична египетска къща - с носещи колони, повече общи помещения, както и задна кухненска част. Идентифицирани са също огромни количества кости от едър рогат добитък, овце и кози. Това е доказателство, че тук са живяли много хора - вероятно не роби или общи работници, а квалифицирани работници. Основната им храна е била силна и питателна, като в менюто им е присъствало на-доброто месо.

Съществуват и теории, според които пирамидите са били построени навярно от извънземни. Една от тях е на мнение, че извънземни са дошли на земята през 10 500 г. пр. н.е и да са построили пирамидите и Сфинкса , който са направили с глава на лъв, която да съответства както на съзвездието Орион, така и на съзвездието Лъв. Хиляди години по-късно, египетският фараон Рамзес решава, че не харесва статуята с лъвска глава и нарежда да й поставят такава по подобие на неговата.

Ако от местоположението на Сфинкса се погледне Великата пирамида на Гиза и съседната на нея пирамида във вечер на лятно слънцестоене се вижда, че слънцето се намира точно между двете пирамиди. За да постоят пирамидите по този начин е било необходимо египтяните да знаят с точност деня на лятното слънцестоене, а това те могат да определят само , ако знаят точната дължина на годината, а именно 365, 25 дни, а това е факт, който е открит доста по-късно във времето.

Сфинкса

Мистериозен е и фактът, че ако периметърът на пирамидата се раздели на два пъти височината, се получава цифра, която е равна на числото пи (3, 14159 ...), изчислено до петнадесетата му цифра. Почти няма достоверен вариант, в който древните египтяни да са знаели какво е числото пи, защото то не е било изчислено с точност до четвъртата цифра до 6 век, а при пирамидите се изчислява дори до петнадесетата.

Ако сте решили да посетите пирамидите в Гиза и Сфинкса , е важно да знаете, че на ден се пускат само 300 билета за всеки от общо двата входа към комплекса. Ако пристигнете възможно по-рано е най-добре, защото ще се възползвате от предимство. Имайте предвид, че едновременно са отворени само по две от пирамидите, така че добре разграфете разходката си вътре в Некропола в Гиза.

Още за египетските пирамиди.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.6
58
48
37
27
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Петрова
Петрова
07.03.2014 14:45
И тук съм била
0
0