Свещарската гробница

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Гробница при село Свещари

Свещарската гробница е едно от деветте български чудеса, сред които се нареждат Казанлъшката гробница, Рилският манастир, Мадарският конник, резерватът Сребърна и др. През 1985г. Свещарската гробница става част от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. По своята същност Свещарската гробница е тракийско-елинистична царска гробница. Смята се, че тя е била изготвена за гетският цар Друмихед, който след смъртта си бил погребан в нея. Според изчисленията на специалисти Свещарската гробница датира от 4-3 век пре. н.е.

Макар и ограбена още в онези древни векове, днес Свещарската гробница все още разкрива силата на традицията на траките.

Има доста мистични и интригуващи легенди около Свещарската гробница, които правят миналото й особено атрактивно в настоящето. Една легенда разказва, че около две хиляди и триста години владетелят на едно тракийско племе поискал да му се приготви приживе вечното жилище за отвъдното.

Построили му голяма каменна гробница с три отделни стаички. Докато траело орнаментирането на вътрешните стени на гробницата с живопис и скулптура, владетелят внезапно починал. Затова затворили гробницата с неговите останки и всички прекрасни дарове. Над нея била издигната след това могила, която била висока колкото четириетажна сграда. Има мнения, че именно това е причината някои от стенописите в Свещарската гробница да не са докрай довършени.

Свещарската гробница е сред 100-те национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Тя е разположена на 3 км в югозападна посока от село Свещари и на 43 км североизточно от град Разград. Разкопаната гробница при Свещари не е изолирана. На протежение от 2 км са запазени 26 могили с различна големина. Целият район около Свещарската гробница е обявен за археологически резерват заради огромното археологическо наследство, което той притежава.

Свещарската гробница е открита при археологическите разкопки на високата могила Гинина край село Свещари през 1982 година.Изградена е от гладко обработени каменни блокове от мек варовик. Основно Свещарската могила сесъстои от коридор и три квадратни камери: преддверие, странично помещение и гробна камера, покрити с полуцилиндричен свод. Входът е украсен със стълбове с йонийски капители. Над стълбите може да се види положена плоча с релефен фриз от стилизирани волски глави, розетки и гирлянди.

Свещарската гробница

Стените на гробната камера на Свещарската гробница са оформени като колонада, като колоните са плътно долепени до стената. Блоковете под свода се поддържат и от 10 женски фигури, наречени кариатиди. Всяка от тях е висока около 1, 20 метра, като са изобразени с вдигнати ръце.

Фигурите на жените са облечени са в дълги, ситно надиплени дрехи без ръкави, препасани под гърдите с колан. Краят на дрехите е силно подгънат и оформен като обърната чашка на цвете. Фигурите в Свещарската гробница имат дълги къдрави коси, които се спускат надолу по раменете. Главите на жените завършват с кошници, които се наричат калатос. В миналото тези фигури са били оцветени, като и до днес се е запазила 1аст от кафявата им боя.

В Свещарската гробница са открити откритите кости на 5 коня, които са били посечени тук. Това е било ритуал при траките. Конете е трябвало да придружат господаря си в отвъдния свят. В гробната камера са открити 2 каменни легла, човешки кости и гробни дарове. До едно от леглата има скулптурна фасада на умален храм. Всичко това показва, че е предстояло обожествяване или т. нар. хероизация на покойния владетел. Орнаментиката на Свещарската гробница така и остава недовършена.

Обектът е част от създаденото през 1966 движение 100 национални туристически обекта на България. За да разгледате другите обекти, кликнете на посочения линк.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.6
52
45
33
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати