Бранденбургската врата

24.09.2010
Бранденбургската врата

Берлин е световна столица на музиката, киното, изкуството и модата, но същевременно и модерно-авангардистичен архитектурен комплекс, който претворява драматичната история на цяла Германия през този и най-вече отминалия 20 век. Историята по улиците на Берлин оживява най-вече със символизираща желязната завеса Берлинска стена с безспорният символ на Берлин и изобщо на цяла Германия - Бранденбургската врата (Brandenburg Gate).

Този величествен архитектурен паметник е нещо като немската триумфална арка, още повече, че е правен по прототип на пропилея на Атинския акропол на Древна Гърция.

Бранденбургската врата е наричана някога „Портата на света”. Тя е единствената съхранила се от т.нар. градски порти на германската столица. Строежът на тази емблема на Берлин започва през 1789 година и завършва през 1791 година.

Архитект на проекта е Карл Ланганс, който решава да издигне творението си в стил класицизъм. Фасадната ѝ декорация и аранжимент са дело на Йохан Шадов, който проектира и 6-метровата квадрига, управлявана от римската богиня на победата Виктория под формата на триумфална корона.

След победата на Наполеон Бонапарт над Прусия по време на наполеоновите войни Бранденбургската врата е сериозно „ощетена” с посегателство от страна на френския император. Наполеон заповядва да се демонтира триумфалната корона и да се пренесе в Париж.

След битката при Лайпциг и детронацията на Наполеон, който е заточен на остров Елба, и след френското поражение в битката при Ватерло, триумфалната корона е върната през 1814 г. обратно в Берлин.

Триумфалната корона на Бранденбургската врата е променена, като под римския орел от Карл Шинкел, наместо маслиненото клонче в ръката на Виктория е сложен Железен кръст. По време на Берлинската битка в края на Втората световна война в Европа, Бранденбургската врата понася отново сериозни щети, след което арката е възстановена напълно през 1956 година, а квадригата с триумфалната корона е поправена две години по-късно.

Brandenburger Tor

Бранденбургската врата достига на височина 26 метра, а на ширина е 65.5 метра, като дълбочината й е измерена на 11 фута. На 13 август 1961 година прохода през Бранденбургската врата от изток на запад и обратно е преграден от Берлинската стена. На 9 ноември 1989 година, точно 200 години след началото на изграждането на вратата, Берлинската стена, символизираща желязната завеса пада с което идва и края на Студената война.

След този момент проходът през Бранденбургската врата е свободен.

Бранденбургската врата през целия 20 век, както и през последните 20 години стана арена на множествообществено значими прояви. След победата във Френско-пруската война, армията на обединителя на Германия Ото фон Бисмарк манифестира триумфално на връщане от Париж под Бранденбургската врата.

След идването на националсоциалистическата партия на власт в Германия през 1933 година, пространството под арката става сцена на изблик на националистически ентусиазъм.

3.7
Общо гласували: 6
5 0
4 4
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Петрова
Петрова
07.03.2014 14:42
Вече видяна!
0
0